Antena 3 CNN Externe Orașul european cu reputație turistică mondială care dublează taxele pentru vizitatori din 2025

Orașul european cu reputație turistică mondială care dublează taxele pentru vizitatori din 2025

Venetia vedere aeriana
Municipalitatea din Veneția a decis să extindă sistemul de taxare menit să descurajeze turismul. Sursă foto: Getty Images
de A.I.    |    24 Oct 2024   •   19:16

Veneția va extinde sistemul de taxare a turiștilor în 2025, în contextul în care oficialii au decis să dubleze numărul de zile în care vizitatorii trebuie să plătească dacă doresc să vadă orașul lagună. De asemenea, taxa de vizitare se dublează pentru sosirile de ultim moment, relatează Agerpres, care citează agențiile de presă internaționale.

Administrația locală a introdus anul acesta, în aprilie, în premieră mondială, o taxă de cinci euro aplicată vizitatorilor pe 24 de ore care sosesc în zilele aglomerate. Măsura a fost justificată prin nevoia de a decongestiona orașul.

Schema inițială, urmărită cu atenție şi de alte destinații turistice internaționale, impunea taxarea pe parcursul a 29 de zile, distribuite pe o perioadă de patru luni.

În 2025, numărul zilelor cu taxă aproape se dublează, fiind majorat la 54 în aceeași perioadă a lunilor  aprilie-iulie.

Pentru turiștii cu rezervări făcute din timp, taxa rămâne cinci euro, dar se majorează la zece euro în cazul celor care fac rezervarea cu mai puțin de patru înainte de data excursiei.

Turiștii care au rezervări la hoteluri sau pensiuni vor fi scutiți de plata taxei.

"Veneția a trecut de la situația orașului cel mai expus şi mai criticat pentru fenomenul supraturismului, la situația în care reacționează la acest fenomen cel mai devreme şi cel mai proactiv pe scena globală din turism", a declarat Simone Venturini, consilier municipal, responsabil pentru turism şi coeziune socială.

Oficialul a spus că responsabili din alte destinații turistice populare, cum ar fi orașul istoric japonez Kyoto şi insula spaniolă Formentera, au constatat administrația orașului italian pentru a se documenta în legătură cu schema de taxare.

Criticii măsurii arată că sistemul nu a dus la scăderea fluxului turistic. Primarul Luigi Brugnaro a declarat că este prea devreme pentru a trage o concluzie, întrucât datele efective sunt disponibile abia începând din acest an.

"Nu suntem împotriva (turismului). Suntem doar de părere că poate fi, cumva, răsfirat", a spus edilul, avertizând că administrația sa îi va amenda în 2025 pe nerezidenții fără permis de acces.

În total, 485.062 de persoane au plătit accesul pentru o zi până în prezent, suma colectată fiind de 2,25 de milioane de euro. 

Acești bani acoperă doar parțial costurile sistemului de taxare, dar primarul Brugnaro a insistat că taxa nu are menirea de a umple vistieria orașului.

×
Etichete: Venetia turisti taxe
Parteneri
x close