Antena 3 CNN Externe Opt state membre UE vor o apropiere de regimul sirian al lui Bashar-al-Assad

Opt state membre UE vor o apropiere de regimul sirian al lui Bashar-al-Assad

parlamentul european profimedia
Opt state membre UE vor o apropiere de regimul sirian al lui Bashar-al-Assad / Sursa foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    22 Iul 2024   •   13:20

Opt ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au cerut luni o apropiere a blocului comunitar de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în principal pentru a opri fluxul de migranţi dinspre ţara arabă, informează EFE, citat de Agerpres.

Austria, Croaţia, Cipru, Cehia, Grecia, Italia, Slovacia şi Slovenia pledează pentru ca UE să-şi regândească politica faţă de Damasc şi să opteze pentru o abordare pragmatică, a transmis ministrul de externe austriac, conservatorul Alexander Schallenberg.

„Oricât de neplăcut ar fi, regimul Al-Assad rămâne ferm la putere cu ajutorul Iranului şi Rusiei”, a evidenţiat Schallenberg într-o declaraţie transmisă agenţiei de presă austriece APA.

„UE nu trebuie să fie oarbă la această realitate şi trebuie să îşi adapteze politica în consecinţă”, a adăugat el.

Potrivit APA, solicitarea de a căuta o mai mare cooperare cu Damascul a fost făcută de miniştrii de externe ai celor opt ţări menţionate anterior într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

În scrisoare, prezentată înaintea reuniunii miniştrilor de externe europeni care se desfăşoară luni la Bruxelles, miniştrii justifică schimbarea de politică solicitată prin nevoia de a opri sosirile în Europa a refugiaţilor care fug de războiul civil din Siria.

„Cu 13,8 milioane de oameni strămutaţi intern şi refugiaţi, Siria rămâne cauza celei mai mari crize a refugiaţilor din lume. (...) Simţim aceste efecte mult dincolo de Orientul Mijlociu, inclusiv în Italia, Austria şi restul Europei”, spun semnatarii scrisorii, potrivit APA.

În opinia lor, UE trebuie să depună eforturi pentru a permite „întoarcerea în siguranţă, voluntară şi demnă a refugiaţilor sirieni” şi, pentru a face acest lucru, trebuie să obţină „garanţii de securitate” de la regimul Al-Assad.

Prin această abordare, cele opt ţări aspiră să deschidă o dezbatere în cadrul Consiliului European cu privire la relaţiile comunitare cu Siria.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close