Reuniunea, organizată într-un hotel din megalopolisul turc, se desfăşoară pe parcursul a două zile şi prevede participarea oficialilor Coaliţiei naţionale siriene, recunoscută de zeci de ţări ca singurul reprezentant legitim al poporului sirian.
Opoziţia siriană se confruntă cu numeroase divergenţe în privinţa alegerii unui premier. Din acest motiv, reuniunea fusese amânată de mai multe ori.
Luni dimineaţa, discuţiile au început într-o ambianţă "bună", a anunţat un purtător de cuvânt al Coaliţiei, Khaled al-Saleh.
Purtătorul de cuvânt a anunţat că şeful Statului Major al Armatei Siriene Libere (ASL), Selim Idriss, participa la dezbateri, o prezenţă care ar putea atenua temerile privind o posibilă respingere a premierului şi a viitorului Executiv de către grupările armate ale rebeliunii.
Khaled al-Saleh a precizat că 12 persoane candidează pentru postul de şef al Guvernului, care trebuie ales în cadrul unui scrutin majoritar organizat în două tururi.
Favoriţi sunt Assaad Moustapha - un fost ministru al Agriculturii din timpul fostului preşedinte Hafez al-Assad, economistul Oussama al-Kadi şi Ghassan Hitto - un specialist în telecomunicaţii.
Oussama al-Kadi s-a născut în 1968 la Alep şi conduce Centrul sirian pentru studii politice şi strategice, la Washington. Hitto s-a născut în 1963 la Damasc şi a petrecut aproape 28 de ani în Statele Unite, unde a activat ca specialist pentru companii de tehnologii de vârf.
Prima sarcină a premierului va consta în stabilirea unui guvern însărcinat să gestioneze teritoriile din nordul şi estul ţării cucerite prin luptă de către insurgenţi.
Khaled al-Saleh a subliniat că noul guvern va trebui neapărat să aibă sediul în Siria.
În Siria, opinia publică este împărţită între cei care speră că instaurarea unui asemenea guvern va permite o mai bună gestionare a crizei umanitare existente în regiunile aflate în mâinile forţelor rebele şi alţii care cred că membrii Coaliţiei nu sunt apţi să aleagă o administraţie competentă.
Premierul, dacă va fi ales, va trebui să îşi confirme în Siria chiar şi legitimitatea.
Constituirea unui asemenea guvern riscă să reducă speranţele unei ieşiri din criză pe calea unui dialog cu regimul care să antreneze formarea unui Executiv atât din membri ai opoziţiei, cât şi ai regimului, o soluţie privilegiată de către unii opozanţi ca Michel Kilo.