Opoziţia din Siria, Coaliţia Naţională Siriană, ameninţă că nu va participa la conferinţa de pace Geneva II, în cazul în care secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, nu-şi va retrage invitaţia adresată Iranului, informează AFP, citată de Mediafax.
„Coaliţia Siriană anunţă că-şi va retrage participarea la Geneva II, dacă Ban Ki-moon nu-şi va retrage invitaţia adresată Iranului", a scris Louay Safi, un purtător de cuvânt, într-un mesaj postat pe Twitter.
Anunţul vine ca reacţie la declaraţia făcută duminică de Ban Ki-moon, care a afirmat că Iranul va participa la conferinţa de pace privind conflictul din Siria.
Potrivit secretarului general al ONU, Iranul s-a angajat să joace „un rol pozitiv şi constructiv”, în încercarea de a găsi o soluţie în cazul Siriei, ţară care are de suferit din cauza unui război civil de aproape trei ani.
Ban Ki-moon a lansat invitaţia ca Iranul să fie prezentă la discuţiile din Elveţia la finalul la finalul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif.
„Ministrul Zarif şi cu mine convenim că scopul negocierilor este crearea, prin consimţământ reciproc, a unui Guvern de tranziţie care să dispună de putere executivă deplină”, a spus Ban Ki-moon.
„Pe această bază, domnul Zarif s-a angajat ca Iranul să joace un rol pozitiv şi constructiv la Montreux”, a adăugat secretarul general al ONU.
Statele Unite şi puterile occidentale s-au opus participării Iranului, atât timp cât Teheranul nu acceptă un comunicat adoptat la Geneva pe 30 iunie 2012, care îndeamnă la formarea unui guvern de tranziţie în Siria.
„Eu cred că este necesar ca Iranul să facă parte din soluţia la criza siriană”, a mai precizat Ban Ki-moon.
El a precizat că alte ţări invitate sunt Australia, Bahrain, Belgia, Coreea de Sud, Grecia, Luxemburg, Mexic, Olanda şi Vaticanul.
Prezenţa acestor ţări va fi „o manifestare importantă şi utilă de solidaritate înaintea activităţii dificile pe care delegaţiile Guvernului sirian şi opoziţiei este necesar să o întreprindă”.
În cazul în care totul se va desfăşura aşa cum s-a prevăzut, toate ţările-cheie legate de conflict urmează să fie prezente miercuri la Montreux, în Elveţia, la deschiderea conferinţei.
În plus, negocierile între Guvernul preşedintelui Bashar al-Assad şi opoziţie, care a acceptat sâmbătă, la Istanbul, să participe, după săptămâni de amânări şi presiuni occidentale şi arabe, urmează să înceapă vineri, la Geneva.
Obiectivele celor două tabere par, totuşi, ireconciliabile, opoziţia siriană insistând că singurul său scop este să se debaraseze de al-Assad.
Însă regimul a repetat în numeroase rânduri că nu intenţionează să „predea puterea numănui” la Geneva II.