Antena 3 CNN Externe Opoziţia a câştigat alegerile legislative din Polonia

Opoziţia a câştigat alegerile legislative din Polonia

Opoziţia a câştigat alegerile legislative din Polonia
22 Oct 2007   •   07:32

Polonezii au adus la putere partidul liberal Platforma Civică, până acum în opoziţie, care a obţinut aproximativ 44 de procente în alegerile anticipate de duminică. Partidul de centru-dreapta Lege şi Justiţie, aflat la guvernare, a suferit o înfrângere usturătoare, cu doar 30 - 31 la sută din voturi. În parlament au mai intrat numai două alte formaţiuni - Alianţa de centru-stânga şi Partidul Ţărănesc, potenţial aliat al Platformei Civice la guvernare.

Platforma Civică şi-a luat revanşa după ce, acum doi ani, fusese întrecută în ultimul moment de partidul Lege şi Justiţie. Şeful liberalilor, Donald Tusk, a chemat la reconciliere după dezbinarea adusă de fostul guvern. Actualul prim-ministru Jaroslaw Kaczynski şi-a recunoscut înfrângerea, dar, în nota sa obişnuită, a adăugat că nu-l va felicita pe rivalul său.

Fratele geamăn al lui Kaczynski, preşedintele republicii ales prin vot universal, rămâne în funcţie, dar nu are prea multă putere asupra guvernului. Analiştii cred că, într-un fel, gemenii s-au învins singuri: ei au divizat ţara într-o măsură nemaiîntâlnită din vremea comunistă, prin stilul autoritar, atitudinea euro-sceptică şi insistenţa asupra lustraţiei.

În schimb, Platforma Civică şi-a centrat programul pe economie şi a promis să retragă trupele poloneze din Irak. Liberalii au anunţat, de asemenea, că vor adera la Carta Drepturilor Fundamentale, inclusă în noul tratat european dar respinsă de Marea Britanie şi de vechiul guvern polonez. Alegerile de duminică s-au remarcat printr-o participare ridicată - peste 55 la sută, un record de la căderea comunismului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close