Antena 3 CNN Externe Un opozant al lui Aleksandr Lukaşenko riscă să fie condamnat la 15 ani de închisoare

Un opozant al lui Aleksandr Lukaşenko riscă să fie condamnat la 15 ani de închisoare

Parchetul belarus a cerut marţi condamnarea la 15 ani de închisoare a opozantului Viktor Babariko - un fost bancher, încarcerat după ce şi-a anunţat candidatura în alegerile prezidenţiale contestate din vară, împotriva lui Aleksandr Lukaşenko - să fie condamnat la 15 ani de închisoare, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

o_1f8qc27r715v3lpo1ghvkqt4ob.jpg
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    22 Iun 2021   •   20:25

El a fost arestat oficial pentru corupţie, în realitate - potrivit presei ruse - din cauza faptului că era privit de Lukaşenko drept ”candidatul Moscovei” la alegeri, pe vremea aceea liderul de la Minsk acuzând Rusia de amestec în afacerile belaruse.

Rechizitoriul a fost pronunţat marţi, după patru luni şi jumătate de proces, potrivit unui jurnalist independent prezent la tribunal.

Babarîko, 57 de ani, intenţiona să se prezinte la alegerile prezidenţiale din august 2020 împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, dar acest fost bancher, considerat a fi cel mai serios concurent împotriva şefului statului, a fost arestat cu câteva săptămâni înainte de scrutin.

El este acuzat de KGB, serviciile de securitate din Belarus, că ”a primit mită într-o cantitate deosebit de mare de la un grup organizat” în perioada în care s-a aflat la conducerea Belgazprombank, o filială belarusă a unei bănci aparţinând gigantului rusesc de gaze Gazprom.

Parchetul a cerut marţi 15 ani de închisoare pentru acest cap de acuzare, potrivit media locale.

Alţi şapte inculpaţi în acelaşi dosar, care au pledat ”vinovat” şi au depus mărturie împotriva lui Babarîko, riscă pedepse mai uşoare, de la trei la şase ani şi jumătate de închisoare.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close