Antena 3 CNN Externe Operaţiunea "Iarnă Caldă". Retragerea armatei israeliene din nordul Fâşiei Gaza

Operaţiunea "Iarnă Caldă". Retragerea armatei israeliene din nordul Fâşiei Gaza

Operaţiunea "Iarnă Caldă". Retragerea armatei israeliene din nordul Fâşiei Gaza
03 Mar 2008   •   10:55

Armata israeliană s-a retras luni dimineaţă din sectoarele ocupate în nordul Fâşiei Gaza. Operaţiunea "Iarnă Caldă" este cea mai sângeroasă din ultimii ani - s-a soldat cu moartea a peste 100 de oameni şi cu pagube materiale importante. Mai mult, ofensiva a pus în pericol şi fragilul proces de pace israeliano-palestinian. Intervenţia israeliană a fost condamnată de Naţiunile Unite.

Trei dintre militanţii palestinieni şi-au găsit sfârşitul într-un dublu raid lansat de aviaţia israeliană în partea orientală a oraşului Gaza. Unul dintre ei făcea parte din gruparea Hamas. Un alt membru al Hamas, în vârstă de 20 de ani, a fost ucis într-o tabără de refugiaţi. Nu numai persoanele au fost vizate de atacurile din această noapte, ci şi cinci ateliere metalurgice, situate în diverse zone ale Fâşiei Gaza.

Ofensiva militară israeliană este cea mai dură din ultimii ani. Peste 70 de palestinieni au fost ucişi numai în ultimele trei zile în teritoriile palestiniene. Ca urmare, mii de militanţi Hamas au demonstrat IERI în oraşul Hebron din Cisiordania împotriva Israelului.

Toate instituţiile din Cisiordania au fost de altfel închise în semn de protest, iar demonstraţii spontane au avut loc la toate punctele de frontieră cu Israelul. Protestatarii au aruncat cu pietre în trupele israeliene, care au folosit grenade lacrimogene ca să-i împrăştie pe demonstranţi. Preşedintele palestinian Mahmud Abbas a anunţat că întrerupe orice contact cu guvernul israelian.

Palestinienii spun că atacurile de sâmbătă au îngropat negocierile de pace. De cealată parte, oficialii israelieni declară că nu vor renunţa la ofensivă, în ciuda faptului că Naţiunile Unite au condamnat-o.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close