Mai mult de 200 de persoane au fost arestate şi aproape două tone de fildeş de contrabandă au fost confiscate între lunile martie şi mai în 14 ţări africane, în cea mai amplă operaţiune de acest fel coordonată de Interpol, a anunţat marţi organizaţia internaţională cu sediul la Lyon.
În operaţiunea "Worthy" au mai fost confiscate peste 20 kg de cornuri de rinocer, piei de lei, leoparzi, gheparzi, crocodili şi pitoni, precum şi păsări tropicale vii, ţestoase şi alte specii protejate, dar şi arme de foc, se precizează în comunicatul Interpol, citat de AFP.
La operaţiune au luat parte peste 320 de funcţionari - poliţişti, vameşi, agenţi de mediu şi veterinari - din 14 ţări africane, printre care Etiopia, Botswana, Ghana, Kenya, Mozambic, Namibia, Nigeria, Rwanda, Africa de Sud şi Zimbabwe.
"Este vorba de cea mai amplă operaţiune de până acum coordonată de Interpol împotriva comerţului ilegal cu fildeş", acţiunea fiind îndreptată împotriva "organizaţiilor criminale care câştigă milioane de dolari ucigând şi distrugând specii sălbatice şi habitatul lor", a subliniat David Higgins, responsabil al Interpol.
La sfârşitul lunii mai, senatori americani au atras atenţia că traficul cu fildeş, încurajat de China, unde acest material preţios este foarte apreciat de noii îmbogăţiţi, provoacă o creştere alarmantă a vânătorii de elefanţi în Africa, în beneficiul unor grupări extremiste.
În total, în 2011 au fost confiscate peste 23 de tone de fildeş de contrabandă, smuls de la aproape 2.500 de elefanţi, a indicat reţeaua Traffic, de monitorizare a comerţului ilegal cu specii protejate.