Antena 3 CNN Externe Open AI îl dă în judecată pe Elon Musk. Miliardarul este acuzat de "tactici de rea-credinţă" pentru a încetini progresul companiei

Open AI îl dă în judecată pe Elon Musk. Miliardarul este acuzat de "tactici de rea-credinţă" pentru a încetini progresul companiei

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 20:53 11 Apr 2025 Modificat la 20:54 11 Apr 2025
open ai cu iphone
OpenAI a pornit un proces împotriva lui Elon Musk, acuzându-l că folosește "tactici de rea-credință" pentru a încetini progresul companiei și pentru a prelua controlul asupra celor mai avansate inovații în inteligență artificială, în interes personal. Foto: Profimedia Images

Open AI a pornit un proces împotriva lui Elon Musk, acuzându-l că folosește "tactici de rea-credință" pentru a încetini progresul companiei și pentru a prelua controlul asupra celor mai avansate inovații în inteligență artificială, în interes personal. Conflictul juridic deschide un nou front într-o dispută de lungă durată între doi dintre cei mai influenți lideri din Silicon Valley, care afirmă fiecare că acționează în interesul OpenAI și al publicului larg, scrie BBC News.

Elon Musk, care a co-fondat OpenAI împreună cu actualul CEO, Sam Altman, a părăsit compania în 2018. Anul trecut, el l-a dat în judecată pe Altman într-o încercare de a opri modificarea structurii organizației, acuzând o deviere de la misiunea fondatoare a companiei: aceea de a dezvolta AI în beneficiul umanității, în regim non-profit.

"Acțiunile constante ale lui Elon împotriva noastră sunt doar tactici de rea-credință pentru a încetini OpenAI și a prelua controlul asupra principalelor inovații AI în beneficiul său personal. Astăzi, l-am dat în judecată pentru a-l opri", a transmis OpenAI într-un comunicat publicat miercuri.

OpenAI mai afirmă că Musk "a răspândit informații false" despre companie și susține că "Elon nu a acţionat niciodată în scopul misiunii. A fost întotdeauna despre propria sa agendă", adaugă BBC.

Săptămâna trecută, un judecător federal din Oakland, California, a stabilit ca procesul intentat de Musk să înceapă în martie 2026, în încercarea de a accelera procedurile. Judecătorul districtual Yvonne Gonzalez Rogers a respins anterior cererea lui Musk de a opri temporar conversia OpenAI dintr-o organizație non-profit într-una cu scop lucrativ. De asemenea, judecătoarea a menționat că se așteaptă ca Musk să depună mărturie în acest caz.

În apărarea sa, Musk susține că OpenAI a încălcat acordurile fondatoare, transformându-se într-o companie cu scop comercial, în contradicție cu misiunea sa inițială. El a încercat să blocheze acest demers prin acțiunea legală intentată în 2023.

În februarie, Elon Musk a făcut o ofertă nesolicitată pentru achiziționarea OpenAI, oferind suma de 97,4 miliarde de dolari. CEO-ul Sam Altman a respins public oferta, postând ironic: "Nu, mulțumesc, dar vom cumpăra Twitter pentru 9,74 miliarde de dolari, dacă doriți".

xAI, compania fondată de Musk ca rival al OpenAI, a rămas până acum în urmă în cursa AI. Luna trecută, xAI a fuzionat cu platforma de socializare X (fosta Twitter), de asemenea deținută de Musk. El susține că entitatea rezultată, XAI Holdings, are o valoare estimată de peste 100 de miliarde de dolari.

Avocatul lui Musk, Marc Toberoff, a declarat pentru BBC că "dacă conducerea OpenAI ar fi luat în serios oferta, așa cum era obligată, ar fi înțeles cât de serioasă este". El a acuzat conducerea companiei că "preferă să negocieze cu ei înșiși de ambele părți ale mesei, în loc să ia parte la o tranzacție de bună credință în interesul publicului și al organizației".

×
x close