Oficialul şef al ONU din Afganistan a recunoscut duminică "fraude largi? în alegerile prezidenţiale şi a respins acuzaţiile fostului său vicepreşedinte că ar fi acoperit înşelătoriile pentru a uşura victoria preşedintelui Hamid Karzai.
Declaraţiile diplomatului norvegian Kai Eide au apărut a dori să recâştige respectul atât pentru misiunea ONU, cât şi pentru întregul proces electoral înainte de sentinţa anchetatorilor care stabilesc dacă frauda a fost destul de extinsă pentru a justifica o reluare a procesului.
Reputaţia lui Eide a fost zdruncinată după ce adjunctul său, Peter Galbraith, a arătat că şeful misiunii ONU a minimalizat fraudele făcute de suporterii lui Karzai.
Galbraith era cel mai înalt diplomat american la misiunea ONU şi a fost concediat pe 30 septembrie de secretarul general al ONU Ban Ki-moon, după o largă dispută.
Un organism sprijint de ONU este aşteptat să decidă în această săptămână dacă se impune un tur doi între Karzai şi principalul contracandidat Abdullah Abdullah.
Dubiile despre neutralitatea ONU ar putea pune la îndoială concluzia organismului.
Administraţia Obama şi partenerii internaţionali sperau că votul- primul proces electoral angajat de afgani- va restitui legitimitatea guvernului afectat de slăbiciune şi corupţie.
În schimb, acuzaţiile de fraudare au afectat reputaţia lui Karzai şi credbilitatea ONU.
În acelaşi timp, Karzai declara că actuala "confuzie" legată de alegeri a fost "creată de elemente occidentale din ţara noastră", fără a elabora.
În timpul unei conferinţe de presă, Eidea arăta că declaraţiile lui Galbraith sunt neadevărate în unele cazuri şi scoase din context în altele. Eide era înconjurat de ambasadorii SUA, Marea Britanie şi Franţa.
Eide arăta că ?poate spune doar că a existat o fraudă larg răspândită" şi că "orice cifră este acum pură speculaţie " până ce nu se încheie renumărarea. El crede că acuzaţiile lui Galbraith la adresa sa au afectat întreg procesul electoral.
Rezultatele finale au fost întârziate cu peste o lună pentru ca un organism ONU să examineze plângerile şi voturile suspicioase.
Prima numărarea a voturilor arată că actualul preşedinte ar fi obţinut un nou mandat cu 54 procente, dar există suspiciuni de fraudă ce l-ar putea trimite într-un tur doi.
Antena3.ro