Antena 3 CNN Externe ONU recunoaşte că 9 angajaţi ai săi ar putea fi implicaţi în atacul Hamas din 7 octombrie: „Vor fi concediați”

ONU recunoaşte că 9 angajaţi ai săi ar putea fi implicaţi în atacul Hamas din 7 octombrie: „Vor fi concediați”

sediul UNRWA
La sfârşitul lui ianuarie, israelienii au acuzat iniţial 12 membri ai personalului UNRWA că s-ar fi implicat în raidul Hamas. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    05 Aug 2024   •   23:31

O anchetă internă a ONU a stabilit că nouă angajaţi ai UNRWA (agenţia Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni) din cei 19 acuzaţi de Israel ar putea să fie „implicaţi” în atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut pe teritoriul israelian, transmite luni AFP, potrivit Agerpres.

La sfârşitul lui ianuarie, israelienii au acuzat iniţial 12 membri ai personalului UNRWA că s-ar fi implicat în raidul Hamas. Ulterior, pe listă au fost adăugate încă şapte nume.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut imediat o anchetă a OIOS (Office of Internal Oversight Services, serviciul de control intern al organizaţiei).

Farhan Haq, adjunct al purtătorului de cuvânt al lui Guterres, a declarat că în cazul unuia din suspecţi OIOS nu a reuşit să obţină nicio probă în sprijinul acuzaţiilor, iar în alte nouă cazuri probele au fost insuficiente.

În celealte nouă cazuri însă, OIOS a stabilit că angajaţii UNRWA ar fi putut fi implicaţi în atacul armat din 2023 şi vor fi concediaţi.

Haq a subliniat că anchetele OIOS sunt confidenţiale şi nu a făcut alte precizări.

În timpul atacului Hamas din 7 octombrie au fost ucişi în Israel 1197 de oameni, majoritatea civili, arată datele AFP. Alţi 251 de cetăţeni israelieni şi străini au fost răpiţi, iar 111 dintre ei sunt încă ţinuţi ostatici în Gaza sau decedaţi, conform armatei israeliene.

Israelul a ripostat printr-o ofensivă în Gaza, cu scopul declarat de a elimina Hamas din acest teritoriu pe care gruparea islamistă îl controlează din 2007. Atacurile terestre şi aeriene ale statului evreu au dus la pierderea a peste 39.000 de vieţi, potrivit datelor ministerului sănătăţii aflat sub controlul Hamas.

×
Subiecte în articol: UNRWA atac Hamas Israel ONU
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close