Organizația pentru Hrană și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite a convocat o întâlnire de urgență pentru a discuta despre criza din estul Africii, unde peste 11 milioane de oameni se confruntă cu foametea cauzată de cea mai gravă secetă din ultimii 60 de ani, informează
Bloomberg.
Conferința are ca obiectiv identificarea măsurilor care ar putea fi luate pentru rezolvarea crizei, concentrându-se pe identificarea soluțiilor și nu pe atragerea unor ajutoare umanitare de moment.
3,7 milioane de oameni din sudul Somaliei, afectați de secetă și conflictele din zonă, au ajuns în condiția de a supraviețui numai prin intermediul ajutoarelor umanitare. Foametea din regiunile Bakool și Shabelle este cea mai gravă criză alimentară în Cornul Africii din 1992, când 300.000 de oameni au murit.
Eșecul agriculturii și conflictele dintre insurganții al-Shabaab și guvernul somalez au provocat o migrație masivă a populației din Somalia, criza extinzându-se astfel și în Kenya și Etiopia. Peste 800 de mii de oameni au fugit în țările vecine. Conform cifrelor publicate de ONU, peste o cincime dintre aceștia numai în 2011.