Un specialist ONU pe probleme de drepturile omului aprecia că atacul militar al Israelului în dens populata Gaza pare a fi o gravă crimă de război.
Richard Falk, raportor ONU pentru drepturile omului în teritoriile palestiniene, declara că, în conformitate cu Convenţiile de la Geneva, forţelor armate li se cere să facă distincţie între ţinte militare şi civili.
?Dacă nu este posibil să se facă acest lucru, atunci lansarea atacurilor este ilegală şi constituie crimă de război de o gravitate mare, conform legislaţiei internaţionale. Pe baza dovezilor preliminare disponibile, există motive să ajungem la această concluzie?, scrie acesta într-un raport de 26 de pagini înmânat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.
Falk a oferit acelaşi bilanţ al victimelor războiului ca şi centrul palestinian pentru drepturile omului- 1434 palestinieni ucişi, din care 960 civili.
Israel, care a pierdut 13 oameni în război, contestă cifra şi acuză luptătorii Hamas din Gaza că au folosit civili ca scut uman în timpul conflictului, afirmaţie despre care Falk declara că ar trebui verificată.
El a calificat atacurile israeliene ca fiind ?asalt masiv asupra unei aşezări urbane dens populate?, în care populaţia civilă a fost subiectul ?unei forme inumane de conflict ce ucide, mutilează şi afectează mental?.
Acesta adăuga că având în vedere că graniţele erau închise, civilii nu aveau scăpare. În acest sens el a completat că interzicerea dreptului de a părăsi zona de război pentru refugiaţi ar putea constitui, de asemenea, crimă împotrivă umanităţii.
Falk a cerut ca un grup independent de experţi să ancheteze posibilele crime de război făcute de forţele israeliene sau Hamas. Acesta ar trebui să adune probe de la martori oculari, dar şi de la comandanţii militari.
Pintre încălcările legilor internaţionale se numără şi posibilele atacuri israelilene asupra şcolilor, moscheelor şi ambulanţelor, dar şi folosirea unor arme, precum cele cu fosfor alb, dar şi bombardamentul de către Hamas a ţintelor civile din sudul Israelului.
Agresiunea nu este justificată legal şi ar putea reprezenta ?crimă contra păcii?, un principiu stabilit la procesul de la Nuremberg.
Falk, care de altfel este evreu, a sugerat ca actualul Consiliul de Securitate să stabileasă un tribunal care să judece crimele de război din Gaza. Luni, acesta va prezenta un raport în faţa Consiului pentru Drepturile Omului, un forum format din 47 membri, din care SUA şi Israel nu fac parte, iar majoritatea este formată de ţări islamice şi africane, susţinute de China, Cuba şi Rusia.