Monitorizările arată că Iranul aduce din ce în ce mai multe centrifuge la Natanz, unde se folosesc la îmbogăţirea uraniului. Prin acest proces se poate obţine fie combustibil pentru centralele nucleare, fie material pentru bomba atomică.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU este garantul că Iranul nu a ales a doua cale. Graţie regimului de supraveghere a fabricii, inspectorii care monitorizează Natanz au putut aprecia mereu că Teheranul nu a ales drumul nuclear militar.
Cu toate acestea, fabrica Natanz creşte extrem de repede, Iranul adăugând din februarie 984 centrifuge operaţionale şi ajungând la 4.920, iar alte 2.301 sunt în diferite stadii de dezvoltare.
În ultimul său raport AIEA arată că având în vedere numărul mare de centrifuge se cere o modernizare a măsurilor de supraveghere pentru ca Agenţia să poată să îşi îndeplinească misiunea.
Inspectorii au dificultăţi îm monitorizare tocmai din cauza extinderii Natanz. Deşi au fost instalate camere video în fabrică, aceastea nu mai pot acoperi toată suprafaţa.
Raportul menţionează că inspectorii ONU "au propus o soluţie şi au iniţiat discuţii cu Iran". În particular, se crede că ei cer monitorizarea de la distanţă a Natanz.
Momentan, oficialii nu permit camerele să transmită imagini direct la sediul AIEA din Viena. Inspectorii trebuie să vină la Natanz pentru a descărca imaginile.
Analiştii avertizează că tocmai acest aspect nu ar putea oferi o atenţionare în timp real dacă Iran trece la producerea materialului nuclear militar.
Antena3.ro