Antena 3 CNN Externe ONU: Creşterea numărului de soldaţi nu trebuie să ducă la creşterea numărului de victime civile în Afganistan

ONU: Creşterea numărului de soldaţi nu trebuie să ducă la creşterea numărului de victime civile în Afganistan

ONU: Creşterea numărului de soldaţi nu trebuie să ducă la creşterea numărului de victime civile în Afganistan
02 Dec 2009   •   11:25

O creştere cu zeci de mii de soldaţi americani nu trebuie să ducă la creşterea numărului de victime civile, declara trimisul special al ONU în Afganistan .
Kai Eide aprecia că trupele nu trebuie să ?îndepărteze? publicul afgan prin omorârea civililor sau prin efectuarea de raiduri agresive şi neîndemânatice.
Diplomatul norvegian sublinia: "creşterea numărului de soldaţi trebuie să fie acompaniată de un efort continuu de salvare a vieţii şi respectarea sensibilităţii culturale a afganilor."
Decesele unor civili în urma raidurilor aeriene au provocat resentimente contra forţelor internaţionale şi fricţiuni cu regimul lui Hamid Karzai, care a denunţat strategia NATO.
Diplomatul arăta că acum mai puţin civili mor din cauza atacurilor coaliţiei, dar a crescut numărul victimelor provocate de atentatele insurgenţilor.
Eide a admis că întreaga comunitate internaţională a devenit sceptică în legătură cu posibilitatea unui progres după o vară plină de victime şi alegeri corupte.
Oficialul a mai arătat că speră ca strategia lui Barack Obama şi summitul de la Londra din ianuarie să ofere un impuls campaniei, care a devenit împotmolită în ultimele luni.
"Speranţa mea este că aceste câteva luni ne pot oferi un impuls ce a fost pierdut în timpul alegerilor şi de care avem mare nevoie." Diplomatul a mai arătat că eforturile internaţionale de a porni strategia afgană ar trebui să se concentreze pe construirea guvernului afgan şi impulsionarea economiei.
Regimul lui Hamid Karzai depinde în totalitate de ajutoate, iar armata şi poliţia sunt plătite în întregime de donatori străini. Bugetul destinat antrenamentului poliţiei şi armatei pentru următorul an este de zece ori mai mare decât veniturile guvernului.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close