O comisie de anchetă numită de Naţiunile Unite a conchis într-un raport citat vineri de DPA că toate ţările şi organizaţiile internaţionale au datoria de a pune capăt ocupaţiei teritoriilor palestiniene de către Israel, citat de Agerpres.
„Toate statele şi organizaţiile internaţionale, inclusiv Naţiunile Unite, au obligaţii conform dreptului internaţional de a pune capăt prezenţei ilegale a Israelului în Teritoriul Palestinian Ocupat", se arată în documentul de poziţie publicat vineri.
Israelul trebuie să-i retragă pe toţi coloniştii, să returneze teritoriul şi să abroge legile discriminatorii, se adaugă în raport, care mai notează că alte ţări nu trebuie să sprijine financiar, militar sau politic ocupaţia.
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a instituit „Comisia Internaţională Independentă de Anchetă asupra Teritoriului Palestinian Ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est" în 2021, solicitându-i să examineze posibile încălcări ale dreptului internaţional.
Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a declarat deja în iulie drept ilegală ocupaţia teritoriilor palestiniene de către Israel, fapt salutat de comisia de anchetă.
Nici decizia CIJ şi nici noul raport legal nu sunt obligatorii.
Turcia cere sancţiuni internaţionale împotriva Israelului: „Timpul diplomației a trecut”
Timpul diplomaţiei cu Israelul „a trecut”, a declarat marţi ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, care a cerut sancţiuni internaţionale împotriva statului evreu pentru a opri „genocidul şi masacrele în Fâşia Gaza” şi atacurile în Liban, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„Am trecut limita declaraţiilor, diplomaţiei, politicii, am ajuns la capăt. Avem acum nevoie de alte instrumente. Trebuie să trecem la sancţiuni. Comunitatea internaţională trebuie să recurgă la acţiuni legale, trebuie să boicotăm Israelul, astfel încât să nu mai primească niciun sprijin, în niciun domeniu. În caz contrar, Israelul îşi va continua genocidul şi masacrele în Fâşia Gaza, întrucât în prezent nu plăteşte vreun preţ economic, politic sau militar. Iar aceia care susţin Israelul trebuie să plătească, de asemenea, preţul, astfel încât să înţeleagă că există limite pentru ceea ce fac”, a spus şeful diplomaţiei turce la o conferinţă la Ankara pe tema „viitorului Palestinei”.
Ministrul de Externe turc a avertizat, de asemenea, că atenţia internaţională faţă de Fâşia Gaza riscă să fie deturnată de noua ofensivă israeliană în Liban. Hakan Fidan l-a primit marţi pe omologul său iordanian, Ayman Safadi, care a criticat „neputinţa comunităţii internaţionale” în timp ce extinderea războiului în Liban „împinge regiunea către abis”.
Operaţiunile militare israeliene au ucis peste o mie persoane în ofensiva lansată luna trecută în Liban contra grupării pro-iraniene Hezbollah şi peste 42.000 în cea contra grupării palestiniene Hamas în Fâşia Gaza, declanşată după atacul în care Hamas a ucis circa 1.200 de persoane în Israel pe 7 octombrie 2023. Cei aproximativ două milioane de palestinieni din Fâşia Gaza trăiesc în acest timp un dezastru umanitar, situaţia umanitară înrăutăţindu-se şi în Liban, unde peste un milion de persoane sunt strămutate.