Aceasta este a 19-a oară când ONU a adoptat o asemenea rezoluţie.
Comunitatea internaţională, printre care aliaţii Washingtonului, Canada şi UE, s-au opus embargoului.
În 1996, Washington şi-a înăsprit sancţiunile prin interzicerea intrării în porturile americane pentru navele din terţe state care mergeau spre Cuba sau se întorceau din insulă.
Sub administraţia lui Barack Obama, SUA a facilitat transferul de bani şi a ridicat restricţiile de călătorie pentru americani cu rude în Cuba, dar a cerut reforme politice şi economice, ca o condiţie pentru ridicarea embargoului.
Cuba consideră că daunele provocate de embargo depăşeau, la decembrie 2008, 96 miliarde dolari sau 236 miliarde dolari la actuala rată de schimb valutar.
Ministrul cubanez de externe, Bruno Rodriguez, aprecia în cadrul unui discurs în faţa plenului că embargoul este "un act de genocid."
El menţiona că ?blocada economică nu îşi va îndeplini, scopul de a elimina determinarea patriotică a poporului cubanez, dar va genera lipsuri, va restricţiona dezvoltarea noastră şi va provoca daune serioase economiei".
Pe de altă parte, ambasadorul american la ONU, Susan Rice, aprecia că rezoluţia ONU nu reflectă "realităţile actuale" din Cuba. Ea crede că este greşit să se dea vina pe SUA pentru lipsurile de care suferă poporul cubanez.
În plus califica declaraţiile lui Rodriguez ca fiind "ostile" şi venind din "epoca Războiului Rece." Ea a menţionat că administraţia Obama este hotărâtă să scrie "un nou capitol la această poveste veche" prin angajarea guvernului cubanez.
Antena3.ro