"Am solicitat Consiliului de Securitate să sesizeze CPI cu privire la acest conflict pentru ca aceasta să ancheteze crimele de război şi crimele împotriva umanităţii", a declarat pentru presă Pillay după ce a raportat Consiliului situaţia umanitară din Siria.
Pillay a repetat "convingerea sa fermă că crime de război şi crime împotriva umanităţii sub comise şi au fost comise în Siria" şi trebuie sancţionate. Aceasta a recunoscut apoi că Consiliul "nu a dat nicio indicaţie" asupra faptului că are intenţia de a lua o decizie rapidă.
Preşedintele în exerciţiu al Consiliului, ambasadorul pakistanez Masood Khan, a confirmat că subiectul a fost discutat însă că cele 15 state membre nu au ajuns la "nicio concluzie".
Pillay a declarat că numărul morţilor din Siria de la începutul crizei siriene, în martie 2011, a "atins 60.000" şi a subliniat intensificarea pierderilor umane: "înainte erau 1.000 de morţi pe lună, acum sunt 5.000 pe lună".
Această iniţiativă a lui Pillay intervine la câteva zile după ce un grup de 57 de state condus de Elveţia a solicitat luni într-o scrisoare Consiliului să sesizeze CPI cu privire la Siria.
Printre semnatari se numără numeroase state europene (printre care Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania) precum şi Australia, Japonia, Libia sau Tunisia.
Siria nu a participat la formarea CPI, fiind nevoie de intervenţia Consiliului pentru ca aceasta să se sesizeze, ceea ce pare foarte improbabil penru moment fiind dată protecţia Moscovei şi a Beijingului în cadrul Consiliului pentru aliatul lor sirian.
Rusia şi China s-au folosit de trei ori de dreptul de veto pentru proiectele de rezoluţie occidentale menite să facă presiune asupra preşedintelui Basha al-Assad.
Rusia a apreciat marţi "contraproductivă" iniţiativa celor 57 de state.