„Este nevoie de încă 100 de milioane de dolari pentru a se face faţă celei mai grave epidemii provocate de virusul Ebola, care afectează patru ţări din Africa de Vest”, a declarat reprezentantul OMS, Pierre M'Pele Kilebou, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în capitala Etiopiei, Addis Abeba.
„Până astăzi s-au înregistrat peste 1.800 de cazuri, cu o rată a mortalităţii ce oscilează între 45% şi 75% în cinci luni”, a mai precizat Kilebou.
Aceste cifre i-au determinat pe oficialii OMS să declare epidemia de Ebola drept „urgenţă publică sanitară internaţională”.
De la apariţia focarului, în martie, în Guineea, OMS a trimis aproape 200 de persoane în cele patru ţări afectate - Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria - pentru a coordona măsurile în criza sanitară.
Liberia a anunţat, marţi, că îi va trata cu ZMapp pe doi dintre medicii săi afectaţi de Ebola. ZMapp, aflat încă în fază experimentală, a fost administrat în cazul a trei pacienţi infectaţi şi a ameliorat starea de sănătate a doi dintre ei, doi cetăţeni americani, însă al treilea, un spaniol, a decedat marţi la Madrid.
Uniunea Africană a considerat o „urgenţă” folosirea medicamentelor experimentale pentru tratarea pacienţilor afectaţi de virus.
„Fiind vorba despre o boală mortală, orice ajutor este binevenit, inclusiv angajamentul guvernului canadian de a furniza medicamentul unui număr de 1.000 de pacienţi afectaţi de Ebola”, a spus responsabilul cu probleme sociale al UA, Mustapha Sidki.
OMS a aprobat folosirea tratamentelor experimentale împotriva Ebola, însă nu a precizat cine va avea prioritate pentru a primi mostrele de medicament.