Specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu au anticipat refuzul oamenilor de a se vaccina împotrva gripei porcine. OMS ?nu a prevăzut că oamenii ar putea decide să nu se vaccineze? a declarat luni directoarea Margaret Chan, citată de AFP.
Astfel, OMS s-a preocupat mai degrabă de producerea unui vaccin în termen cât mai scurt şi nu a anticipat faptul că, odată produs, acesta va fi refuzat de un număr mare de oameni. Problema vine, în opinia lui Chan, din faptul că, într-o lume în care informaţia este extrem de accesibilă şi variată, autoritatea şi chiar credibilitatea specialiştilor este puternic diminuată. ?Oamenii au în prezent acces la un mare număr de surse de informaţii? a spus Chan, care a adăugat că ?epoca în care oficialii din sănătate puteau să le facă recomandări (...) şi să aştepte ca populaţiile să se plieze pe ele este fără îndoială depăşită?.
Un alt motiv al refuzului populaţiei să se vaccineze este şi faptul că virusul AH1N1 nu a fost atât de periculos pe cât se anticipa. ?O parte a problemei provine din marea diferenţă între ceea ce se anticipa, după ce s-a analizat atât de mult timp virusul letal H5N1 (al gripei aviare), şi ceea ce s-a întâmplat din fericire? a spus Chan, referindu-se la virusul A/H1N1, care s-a arătat destul de puţin agresiv.
Cu toate acestea, OMS atrage atenţia că nu trebuie trase concluzii pripite cu privire la declinul bolii, chiar dacă în emisfera nordică virusul începe să se retragă. Chan a arătat că în partea a doua a anului va începe sezonul de gripă în emisfera sudică şi nu se pot face predicţii cu privire la numărul de îmbolnăviri.
Potrivit ultimului bilanţ OMS, virusul AH1N1 a omorât 13.554 de oameni, de la debutul gripei porcine din martie 2009, în Mexic. În ţara noastră, peste 100 de oameni au murit din cauza gripei porcine.
Antena3.ro