Două noi cazuri de coronavirus, un nou virus similar SRAS (sindromul respiratoriu acut sever), au fost confirmate în Arabia Saudită, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, conform Mediafax.
Ministerul saudit al Sănătăţii a informat OMS de două noi cazuri confirmate de coronavirus, transmite OMS într-un comunicat.
"Primul pacient este un bărbat în vârstă de 48 de ani care suferea de multiple afecţiuni şi care s-a îmbolnăvit la 29 aprilie 2013. Starea sa este stabilă", precizează organizaţia cu sediul la Geneva.
Cel de-al doilea pacient este un bărbat în vârstă de 58 de ani care suferea de asemenea de o afecţiune (neprecizată de OMS) şi care s-a îmbolnăvit la 6 aprilie. Acesta s-a recuperat complet şi a fost externat la 3 mai.
Cei doi pacienţi au fost în legătură cu acelaşi centru medical, în Arabia Saudită, unde mai multe cazuri ale noului coronavirus au fost confirmate de la începutul lui mai. De la începututl lunii, 15 cazuri - 12 bărbaţi şi 3 femei - au fost detectate în această instituţie, dintre care 7 au murit.
"Guvernul a pornit o anchetă în ceea ce priveşte această epidemie", subliniază OMS.
Noul coronavirus - mCoV în jargonul medical - a fost detectat pentru prima dată la jumătatea lui 2012.
Cazuri de infecţie cu acest nou coronavirus au fost până acum detectate în Arabia Saudită, Iordania, Marea Britanie, Germania şi Franţa.
În total, 33 de cazuri confirmate în lume au fort raportate către OMS iar 18 persoane au murit după ce au fost contaminate cu acest virus, dintre care 11 în Arabia Saudită.
OMS nu dispune de suficiente informaţii pentru a trage concluzii asupra tipului şi a sursei transmiterii coronavirusului.
Însă OMS continuă să facă apel la vigilenţă în ceea ce priveşte această gravă infecţie respiratorie.
Aceasta solicită mai ales instituţiilor sanitare să dea dovadă de vigilenţă în ceea ce priveşte persoanele care suferă de infecţii respiratorii acute şi care s-au deplasat recent într-una din regiunile unde noul coronavirus a fost detectat.
O epidemie de SRAS (sindromul respirator acut sever) a provocat moartea a peste 800 de persoane în China în 2003, declanşând o alertă sanitară la scară mondială.
Noul virus este totuşi diferit de SRAS, mai ales prin faptul că provoacă o insuficienţă renală rapidă.