Antena 3 CNN Externe OMS confirmă primul deces al unui om infectat cu tulpina H5N2 a virusului gripei aviare

OMS confirmă primul deces al unui om infectat cu tulpina H5N2 a virusului gripei aviare

Un bărbat cu multiple afecțiuni a murit după ce s-a infectat cu un virus aviar despre care nu se știa că poate trece la om.

OMS confirmă primul deces al unui om infectat cu tulpina H5N2 a virusului gripei aviare
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Iun 2024   •   12:36

Organizația Mondială a Sănătății, OMS, a confirmat primul caz de deces din cauza virusului H5N2 al gripei aviare.

Decesul anunțat miercuri de OMS a fost consemnat în Mexic.

"Acesta este primul caz uman, confirmat în laborator, de infectare cu H5N2", a precizat organizația mondială într-un buletin epidemiologic.

Tulpina H5N2 este diferită de cea codificată H5N1. Aceasta din urmă are legătură cu actuala epidemie care afectează vacile în Statele Unite și pentru care au fost raportate deja trei cazuri de contaminare umană.

În cazul contaminării cu H5N2 din Mexic este vorba despre un bărbat în vârstă de 59 de ani.

Acesta a murit în data de 24 aprilie într-un institut medical de specialitate din capitala mexicană, la câteva ore după ce a fost internat în spital.

OMS: risc scăzut pentru populație din cauza H5N2

Pacientul avea febră, dificultăți de respirație și diaree și greață, starea sa fiind alterată încă din data de 17 aprilie, potrivit OMS, care a fost notificată cu privire la acest caz în data de 23 mai.

Persoana nu avusese "niciun contact cunoscut" cu păsări de curte sau alte animale, dar suferea deja de multiple probleme de sănătate, a subliniat OMS.

Potrivit Ministerului mexican al Sănătății, în acest stadiu nu au fost raportate alte cazuri de H5N2 la om şi se estimează că nu există niciun risc pentru populație.

OMS a apreciat, la rândul său, ca fiind "scăzut" riscul H5N2 pentru populație.

Numeroase cazuri de H5N2 la păsări, în statele mexicane, semnalate în această primăvară. OMS, "îngrijorat enorm" de răspândirea H5N1

În luna martie anul curent, au fost descoperite cazuri de H5N2 la păsări dintr-o fermă situată în statul mexican Michoacan, care se învecinează cu regiunea mexican în trăia viitoarea victimă.

Alte cazuri de H5N2 au fost identificate în cursul aceleiași luni la păsări de curte din Texcoco, statul Mexic, iar în aprilie, în Temascalapa, o localitate din același stat.

Considerat mai puțin patogen decât H5N1, virusul H5N2 a fost semnalat în ultimii ani în efectivele de păsări de curte din diferite țări din întreaga lume și, până la cazul confirmat de OMS, nu a fost documentată nicio transmitere la om.

În ceea ce privește virusul H5N1, în prezent nu există dovezi de transmitere de la om la om.

În aprilie, OMS și-a exprimat "enorma îngrijorare" cu privire la răspândirea acestei tulpini.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Analiză CNN: Ce se întâmplă dacă Joe Biden decide să se retragă
x close