"În prezent există 1.003 cazuri confirmate de gripă H1N1 în 20 de ţări", a declarat Chan într-o conferinţă cu înalţi oficiali ai ONU de la New York.
"Nu ştim de cât timp dispunem până la trecerea la nivelul 6, care arată că ne aflăm în plină pandemie. Nu suntem încă la acest nivel", a declarat directoarea denerală a OMS.
Organizaţia anunţase duminică 985 de cazuri confirmate în 20 de ţări, inclusiv cele 590 de cazuri înregistrate în Mexic, dintre care 25 mortale, cât şi cele 226 de cazuri din Statele Unite, între care unul mortal.
Chan a intervenit în direct de la Geneva, într-o scurtă reuniune informală a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a avut ca scop evaluarea pregătirii organizaţiei mondiale faţă de virusul A (H1N1).
În deschiderea acestei reuniuni, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că "există încă numeroase (lucruri) necunoscute cu privire la acestă nouă formă de gripă şi pericolele pe care le reprezintă".
El a atras, totodată, atenţia împotriva "unui exces de îngrijorare" datorat unei intense acoperiri mediatice a bolii, dar şi împotriva unei relaxări a atenţiei care ar putea rezulta dintr-o "falsă impresie de securitate" în cazul în care această acoperire s-ar diminua.
"Trebuie să rămânem vigilenţi în faţa incertitudinii", a declarat secretarul general al ONU.
Ban Ki-moon a subliniat că dacă OMS va lua în viitor decizia de a trece la nivelul de alertă pandemică 6 (maxim), "acesta se referă la extinderea geografică a virusului şi nu la severitatea lui".
Şeful ONU a dorit să dea asigurări cu privire la capacitatea comunităţii internaţionale şi a sistemului ONU de a face faţă unei eventuale pandemii. "Din fericire, lumea este mai bine pregătită decât niciodată" pentru aceasta, a declarat el, citând eforturile desfăşurate de la apariţia în 2006 a virusului gripei aviare.
Acesta a declarat că una dintre principalele provocări priveşte asigurarea că toate ţările, inclusiv cele mai sărace, deţin "resursele necesare pentru menţinerea unui înalt nivel de vigilenţă şi de protejare a populaţiilor lor".
Din acest punct de vedere, Ban Ki-moon şi-a anunţat intenţia de a prezida peste două săptămâni, la Geneva, o conferinţă a ţărilor donatoare şi a reprezentanţilor sectorului privat "pentru a explora mijloacele de a contribui" la acestea.
Antena3.ro