Antena 3 CNN Externe OMS avertizează că pot apărea noi epidemii în Fâșia Gaza: „Suntem foarte îngrijorați. Riscul e mare”

OMS avertizează că pot apărea noi epidemii în Fâșia Gaza: „Suntem foarte îngrijorați. Riscul e mare”

fasia gaza
OMS spune că există „un risc ridicat” de răspândire a poliovirusului în Fâşia Gaza. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    23 Iul 2024   •   16:12

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a arătat marţi „foarte îngrijorată” de posibilele epidemii în Fâşia Gaza, în special după izolarea poliovirusului de tip 2 derivat dintr-o tulpină vaccinală, în eşantioane de ape reziduale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Sunt foarte îngrijorat. Sunt extrem de îngrijorat (...) şi nu este vorba doar de poliomielită. Ar putea să apară şi alte focare de boli transmisibile”, a declarat într-o videoconferinţă dr. Ayadil Saparbekov, şeful echipei OMS pentru urgenţe sanitare în teritoriile palestiniene.

„Hepatita A a fost confirmată anul trecut, iar acum am putea avea poliomielită”, în contextul în care sunt deja „până la 14.000 de oameni care ar putea” necesita evacuare medicală din Gaza, a spus el în timpul unui briefing regulat al agenţiilor umanitare.

Poliomielita este o boală deosebit de contagioasă, cauzată de un virus (poliovirus) care invadează sistemul nervos şi care, în câteva ore, poate să provoace paralizii ireversibile.

La data de 16 iulie, Reţeaua globală de laboratoare pentru diagnosticarea poliomielitei a izolat poliovirusul de tip 2 derivat din vaccin din şase eşantioane prelevate în timpul operaţiunilor de monitorizare a mediului.

Analiza acestora - efectuată de Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta, Statele Unite - a demonstrat că există „legături genetice strânse între ele” şi că sunt, de asemenea, asociate cu poliovirusul de tip 2 derivat dintr-o tulpină vaccinală care a circulat în Egipt în 2023, a declarat marţi OMS.

„Risc ridicat” de răspândire a poliovirusului în Fâşia Gaza

Organizaţia a reiterat marţi că există „un risc ridicat” de răspândire a poliovirusului în Fâşia Gaza şi la nivel internaţional „dacă această epidemie nu face obiectul unui răspuns rapid şi optim".

„Nu am colectat deocamdată probe umane, din cauza lipsei de echipamente pentru a putea face acest lucru şi a lipsei capacităţii de laborator pentru a testa aceste probe”, a explicat dr. Saparbekov.

O echipă de la OMS şi de la Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care va ajunge joi în Gaza va avea la dispoziţie până la 50 de truse pentru colectarea de probe umane ce vor fi trimise ulterior în Iordania.

În acelaşi timp, OMS şi partenerii săi evaluează amploarea răspândirii poliovirusului. Dr. Saparbekov speră că duminică vor putea fi făcute publice recomandări, însă „având în vedere limitările actuale în materie de igienă şi salubrizare din Gaza, va fi foarte dificil pentru oameni să urmeze sfaturile de a se spăla pe mâini şi de a bea apă potabilă”.

Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al comandourilor Hamas infiltrate în sudul Israelului, soldat cu moartea a 1.197 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP stabilit conform datelor oficiale israeliene.

Drept răspuns, Israelul a lansat o ofensivă aeriană şi apoi terestră la scară largă în Gaza, soldată cu peste 39.000 de morţi, în mare parte civili, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii al guvernului din Gaza, condus de Hamas.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close