Antena 3 CNN Externe Omenirea creşte alarmant în greutate: Numărul obezilor s-a dublat în ultimii 30 de ani

Omenirea creşte alarmant în greutate: Numărul obezilor s-a dublat în ultimii 30 de ani

1 minut de citit Publicat la 22:36 09 Feb 2011 Modificat la 22:36 09 Feb 2011
Omenirea creşte alarmant în greutate: Numărul obezilor s-a dublat în ultimii 30 de ani
Foto: scientificamerican.com
Omenirea creşte alarmant în greutate. În ultimi 30 de ani numărul obezilor s-a dublat la nivel mondial. Surprinzător, "centrul de greutate" nu mai este America, ci ţările din Peninsula Arabică şi Oceania. Nici românii nu se pot lăuda că sunt printre cei mai slabi oameni din lume.

Ei bine, cu numărul "sinucigaşilor sătui", cum mai sunt denumiţi cei pentru care e greu de găsit cântarul care să le arate precis greutatea, nu e de glumit. Doctorii vorbesc de un adevărat tsunami al obezităţii, la nivel planetar. Statisticile arată că peste 500 de milioane de oameni sunt obezi. Adică unul din 10 adulţi.

Ştiu că v-aţi obişnuit să spuneţi că americanii sunt cei mai pricepuţi la consumat hamburgeri şi cartofi prăjiţi, dar surprinzător, Statele Unite, nu mai conduc topul "greilor lumii". Din rândul ţărilor industrializate, iese în evidenţă Arabia Saudită. La nivel mondial însă, ţara cu cei mai mulţi supraponderali este Nauru, din Oceania: 80 la sută din populaţie suferă de obezitate. Studiile, din păcate, nu precizează exact ce mănâncă populaţia nauru şi nici numărul total de fast fooduri deschise în zonă.
 


Vă spuneam că americanii nu mai sunt graşii lumii. Au ajuns pe locul 20, dar nu pentru că au slăbit, ci pentru că alţii s-au îngrăşat mai mult.

În Europa, jumătate dintre adulţi sunt supraponderali sau obezi. Pe primele locuri sunt Marea Britanie, Malta şi Irlanda, unde peste 20 la sută din populaţie luptă cu obezitatea. Potrivit statisticilor Uniunii Europene, România e printre ţările cu cei mai puţini obezi - adică 10%. Îngrijorătoare însă sunt cifrele în cazul copiilor. Cam 40 la sută dintre ei sunt supraponderali.

Şi cum, un necaz nu vine niciodată singur, obezitatea creşte riscul apariţiei bolilor de inimă, a diabetului, a cancerului sau a artritei. Doctorii spun că asta înseamnă şi creşterea substanţială a cheltuielilor pentru sănătate, la nivel global. În America, de exemplu, bolile provocate de obezitate costă cam 147 de miliarde de dolari pe an.

Nu toată lumea e,însă, stăpânită de supraponderali. În Japonia şi Bangladesh trăiesc cei mai slabi oameni din lume.

×
Etichete: obezitate
x close