Antena 3 CNN Externe Olmert, Rice şi Abbas ? la masa dialogului

Olmert, Rice şi Abbas ? la masa dialogului

Olmert, Rice şi Abbas ? la masa dialogului
07 Feb 2007   •   08:49

Primul ministru israelian Ehud Olmert a anunţat că se va întâlni, în curând, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas. Până atunci, Abbas încearcă să facă pace cu compatrioţii săi din mişcarea islamistă Hamas, după ciocnirile sângeroase din ultimele săptămâni. O cauză care i-ar putea uni pe palestinieni este apărarea marilor moschei din Ierusalim, ameninţate, în opinia lor, de lucrări de construcţie întreprinse de Israel.

Premierul israelian se va întâlni la 19 februarie cu preşedintele Abbas şi cu secretarul de stat american Condoleezza Rice. Ehud Olmert se declară gata de dialog cu orice guvern palestinian care va accepta cerinţele comunităţii internaţionale.

El i-a cerut totuşi preşedintelui Abbas ?să nu devină aliatul? mişcării Hamas, calificată de Israel drept teroristă. Militanţii Hamas au purtat în ultimul timp lupte grele cu cei din Fatah, gruparea preşedintelui Abbas. Regele Arabiei Saudite i-a invitat pe liderii celor două tabere la Mecca, pentru un dialog care să pună capăt vărsării de sânge şi să dea naştere unui guvern de unitate naţională.

Convorbirile oficiale vor începe miercuri, dar incidentele continuă: marţi, la Gaza, un membru Hamas a fost ucis şi alţi trei - răniţi. Între timp, palestinienii s-au mobilizat împotriva unui şantier deschis de Israel în imediata apropiere a Esplanadei Moscheilor din Ierusalim.

Israelienii spun că nu doresc decât să înlocuiască o pasarelă de acces avariată acum doi ani. Dar palestinienii, susţinuţi de toată lumea arabă, spun că lucrările pun în pericol fundaţiile moscheilor. Protestele de marţi au fost însoţite de incidente şi mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close