Franţa şi Germania au decis în decembrie să blocheze aderarea în martie 2011 a celor două state la spaţiul Schengen din cauza carenţelor Sofiei şi Bucureştiului cu privire la lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.
"Potrivit rapoartelor redactate de Comisie, prea multe puncte sunt deficiente pentru ca România şi Bulgaria să poată adera la spaţiul Schengen (...). Am decis să lucrăm la definirea unui ansamblu de criterii de respectat şi, pornind de aici, să punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la spaţiul Schengen", a continuat ministrul olandez al Afacerilor Europene.
Şi Laurent Wauquiez a refuzat ideea unui "calendar" cu "date artificiale": "Da, România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, au depus eforturi imense pentru a ameliora eficacitatea la frontiere, lupta împotriva corupţiei, sistemul judiciar (...), dar criteriile nu sunt îndeplinite", citează AFP.
Finlanda şi Norvegia şi-au exprimat şi ele rezervele asupra aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
În spaţiul Schengen, peste 400 de milioane de cetăţeni pot circula liber pe teritoriul a 25 de state, fără a fi nevoiţi să prezinte paşapoartele la graniţe. Deşi Elveţia, Norvegia şi Islanda, state care nu fac parte din Uniunea Europeană, au aderat la spaţiul Schengen, Marea Britanie şi Irlanda, două ţări insulare membre UE, au decis să rămână în afara lui.