Antena 3 CNN Externe Olanda a prezentat scuze în mod public pentru atrocităţile comise în Indonezia în anii '40

Olanda a prezentat scuze în mod public pentru atrocităţile comise în Indonezia în anii '40

M.T.
1 minut de citit Publicat la 13:02 12 Sep 2013 Modificat la 13:02 12 Sep 2013
Olanda a prezentat scuze în mod public pentru atrocităţile comise în Indonezia în anii '40
Foto: Intact Images/EPA
Olanda a prezentat oficial scuze în mod public pentru miile de victime ale crimelor comise de armata olandeză în Indonezia în anii '40.

Între 1945 şi 1949, forţele speciale olandeze au fost responsabile pentru o serie de execuţii sumare în fosta colonie a Olandei, numărul victimelor fiind de aproximativ 40.000, potrivit guvernului indonezian.

Cu toate acestea, guvernul olandez nu a recunoscut niciodată această cifră, susţinând că execuţiile s-au soldat cu moartea câtorva mii de oameni.

Scuzele guvernului Olandei au fost prezentate de ambasadorul acestei ţări la Jakarta, Tjeerd de Zwaan, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în capitala Indoneziei.

„În numele guvernului olandez, îmi cer scuze pentru acele excese”, a spus de Zwaan.

„Guvernul olandez este conştient de responsabilitatea pe care o poartă. Câteodată, este foarte important să te poţi uita în urmă pentru a putea să priveşti pe cineva în ochi şi, împreună, să mergem mai departe”, a adăugat ambasadorul.

Luptele dintre olandezi şi indonezieni au început în 1945 şi s-au încheiat în 1949, atunci când Indonezia şi-a declarat independenţa.

În timpul conflictului, trupele olandeze au executat mii de indonezieni, dar nimeni nu a fost vreodată acuzat oficial.

Totuşi, guvernul olandez a plătit 20.000 de euro ca despăgubiri unor văduve ale victimelor, dar acestea au fost doar nişte cazuri individuale.

Una dintre cele mai mari atrocităţi comise în timpul conflictului dintre Olanda şi fosta sa colonie s-a petrecut pe 28 ianuarie 1947, pe insula South Sulawesi.

La acea dată, forţele olandeze au executat 208 bărbaţi, la ordinul căpitanului Raymond Westerling, care, pentru o lungă perioadă de timp, a fost considerat un adevărat erou în Olanda.

Timp de trei luni, Westerling şi oamenii săi au condus execuţii în zeci de sate, în încercarea de a opri rezistanţa împotriva colonialismului olandez.

×
x close