Antena 3 CNN Externe Germania: "Aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă”

Germania: "Aderarea Ucrainei la NATO nu este pe agendă”

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, sâmbătă, că un atac al Rusiei în Ucraina ar fi o “greșeală gravă” și că o astfel de acțiune va atrage costuri ridicate din punct de vedere economic, politic și geostrategic.

Olaf Scholz
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Feb 2022   •   13:18

“Rusia a făcut din problema posibilei aderări a Ucrainei la NATO un casus belli (motiv de război, n.r.), ceea ce este un paradox, deoarece o deciziei în acest sens nu este pe agendă”, a spus Scholz, prezent la Conferința de Securitate de la Munchen.

El adăugat că nu există nicio justificate pentru mobilizarea imensului dispozitiv militar la granițele Ucrainei iar Occidentul este pregătit să negocieze cu privire la cererile de securitate ale Rusiei "fără a da dovadă de naivitate".

"Vom face o diferență clară între cererile de neacceptat și interesele legitime de securitate", a adăugat el.

Nu este prima dată când cancelarul Germaniei declară public că aderarea Ucrainei la NATO nu este de actualitate.

El a transmis acest mesaj puternic chiar cu ocazia unei vizite recente la Kiev, unde a susținut o conferință de presă alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cancelarul Scholz a lămurit la Kiev cum stau lucrurile cu aderarea la NATO

Nu există în prezent planuri de admitere a Ucrainei în NATO, a spus Olaf Scholz, luni, la Kiev.

"De aceea, este oarecum straniu să observăm că guvernul rus face un subiect de probleme politice majore din ceva ce, practic, nu este pe agendă. Aceasta este, la urma urmei, provocarea cu care ne confruntăm în prezent. Ceva ce nu este deloc o chestiune actuală este tratată ca și cum ar fi una'', a continuat cancelarul german.

În schimb, Volodimir Zelenski, pe care fotografii l-au surprins făcând o grimasă sugestivă în timp ce susținea conferința de presă alături de cancelarul german, a exprimat, din nou, aspirația țării sale de a adera la NATO. 

''Înțelegem că o apartenență la NATO ne-ar garanta securitatea şi suveranitatea. În Ucraina se decide astăzi viitoarea arhitectură de securitate europeană, din care țara noastră este parte integrantă'', a susținut, luni, președintele ucrainean.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close