Antena 3 CNN Externe Olaf Scholz e pe cale să fie demis din funcție. Opoziția cere o moțiune de cenzură rapidă după prăbușirea coaliției

Olaf Scholz e pe cale să fie demis din funcție. Opoziția cere o moțiune de cenzură rapidă după prăbușirea coaliției

Adrian Dumitru
2 minute de citit Publicat la 13:42 07 Noi 2024 Modificat la 13:56 07 Noi 2024
Scholz vorbește de la un podium cu steagurile UE și Germaniei în spate.
Olaf Scholz l-a remaniat pe ministrul său de finanțe, Christian Lindner, șeful partidului FDP, unul dintre partenerii de guvernare. Foto: Hepta

Liderul opoziției germane, Friedrich Merz, șeful partidului CDU, de centru dreapta, a cerut organizarea imediată a unui vot pentru o moțiune de cenzură împotriva guvernului Scholz, după ce coaliția guvernamentală a cancelarului german s-a prăbușit, în urma demiterii ministrului de finanțe, Christian Lindner, și ieșirii de la guvernare a FDP-ului, relatează The Guardian.

Friedrich Merz este șeful CDU, partidul fostei cancelare Merkel, formațiune care beneficiază cel mai mult de pe urma imploziei coaliției de guvernare a lui Olaf Scholz.

În cazul în care guvernul Scholz se prăbușește, ar urma desfășurarea de alegeri anticipate, cu șase luni înainte de termen, ceea ce l-ar putea aduce pe Merz mai aproape de fotoliul de cancelar, în condițiile în care partidul său conduce în sondaje, și pare că votanții își doresc să pedepsească SPD-ul lui Scholz la urne.

Într-o conferință de presă organizată pe repede înainte, miercuri noapte, după ce Scholz l-a remaniat pe ministrul de finanțe, Christian Lindner, cancelarul german a prezentat calendarul următoarelor săptămâni, promițând un vot de încredere pentru guvern în ianuarie, ceea ce ar fi dus la declanșarea de alegeri anticipate în martie.

Joi dimineață, însă, Merz a anunțat că formațiunea sa respinge calendarul guvernului motivând prin faptul că „nu există absolut niciun motiv pentru care ar trebui să așteptăm până în ianuarie” pentru o moțiune de cenzură.

„Noaptea trecută am avut finalul semaforului”, a spus Merz, referindu-se la coaliția guvernamentală de la Berlin, numită popular „coaliție semafor”, după culorile celor trei partide care o formează – social-democrați (roșu), verzi (verde) și liberali (galben).

Liderul opoziției germane a declarat că grupul său parlamentar s-a pus de acord cu unanimitate că Scholz ar trebui să programeze votul pentru moțiune până săptămâna viitoare „cel mai devreme”, după care președintele german, Frank-Walter Steinmeier, ar avea 21 de zile să dizolve parlamentul – alegerile ar urma, astfel, în ianuarie.

Merz a spus că aceste trei săptămâni ar putea fi folosite constructiv pentru a determina dacă există vreo cale între CDU și celelalte partide rămas în guvern – SPD și Verzii – de a se ocupa de probleme importante, precum adoptarea bugetului federal. Merz urmează să discute față în față cu Scholz și Steinmeier, joi.

O dezbatere aprinsă în interiorul guvernului german pe tema priorităților fiscale a provocat un clivaj profund între SPD și FDP și a dus la prăbușirea coaliției. Scholz și-a exprimat speranța că va putea ajunge la un acord de buget cu partidul de opoziție înainte de sfârșitul anului.

„Desigur că sunt pregătit să discutăm și să ne asumăm responsabilitatea”, a declarat Merz, sugerând, însă, că nu va onora acordul dacă Scholz va trage de timp în ce privește alegerile și moțiunea de cenzură.

Partidul-frate al CDU, CSU-ul bavarez, a adoptat un ton chiar mai dur față de coaliției, liderul său parlamentar, Alexander Dobrindt, spunând că Germania, în situația actuală, cu o creștere economică anemică și o criză în domeniul manufacturii, „pur și simplu nu poate să stea în comă guvernamentală”.

Extremiștii de dreapta de la AfD, și ei pregătiți să câștige capital politic mare la următoarele alegeri, având potențialul chiar de a depăși SPD-ul lui Scholz, au anunțat că și ei doresc alegeri anticipate cât mai repede.

Ministra de externe, Annalena Baerbock, șefa Verzilor, a susținut decizia lui Scholz spunând că ea „pregătește o tranziție ordonată”.

×
x close