Antena 3 CNN Externe Olaf Scholz a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. La cât se ridică suma totală

Olaf Scholz a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. La cât se ridică suma totală

olaf scholz
Cancelarul german Olaf Scholz. Sursa foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    11 Oct 2024   •   19:47

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat vineri un nou pachet de ajutor militar de 1,4 miliarde de euro pentru Ucraina până la sfârșitul anului 2024, spunându-i președintelui Volodimir Zelenski, aflat în vizită la Berlin, că acesta este un semnal pentru Rusia că Occidentul nu va înceta să sprijine Kievul, relatează Agerpres.

Noul pachet de ajutor va fi acordat împreună cu țările partenere Belgia, Danemarca și Norvegia și include mai multă apărare aeriană, tancuri, drone de luptă și artilerie.

„Acesta este un mesaj clar pentru (președintele rus Vladimir) Putin - să nu creadă că timpul joacă în favoarea sa. Nu vom renunța la sprijinul nostru pentru Ucraina”, a declarat Scholz.

Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit în această săptămână cu aliații din Europa pentru a prezenta un „plan de victorie” pentru a pune capăt războiului, cerându-le în același timp să fie de acord cu utilizarea de către Kiev a armelor cu rază lungă de acțiune care pot lovi mai adânc în teritoriul rus.

Detaliile planului său nu au fost făcute publice. Un oficial american a declarat anterior că a fost o cerere reformulată pentru mai multe arme și o ridicare a restricțiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Zelenski a declarat vineri, la Berlin, că dorește ca războiul cu Rusia să se încheie în 2025 și, prin urmare, a îndemnat Germania să nu își reducă ajutorul acordat Kievului, așa cum este planificat.

„Ucraina (...) dorește un sfârșit just și rapid al acestui război (...) Aș dori ca acest lucru să se întâmple nu mai târziu de anul viitor, 2025”, a declarat el, alături de cancelarul german Olaf Scholz, subliniind că este «foarte important pentru noi ca ajutorul să nu fie redus anul viitor».

Cei doi lideri se întâlnesc pentru a patra oară în acest an, iar Zelenski a declarat că este una dintre cele mai importante întâlniri de la începutul războiului.

„Astăzi îi voi prezenta (cancelarului) Olaf un plan prin care, în opinia noastră, vom forța Rusia să vină la pace, adică cum să punem capăt acestui război - de preferință nu mai târziu de anul viitor. Și pentru a garanta că agresiunea nu se va repeta”, a spus el.

Zelenski trebuia inițial să participe sâmbătă la o reuniune la nivel înalt a aliaților Ucrainei la baza militară americană Ramstein din Germania, dar aceasta a fost amânată pentru o dată ulterioară după ce președintele american Joe Biden și-a anulat vizita în Germania din cauza uraganului Milton

×
Subiecte în articol: scholz Zelenski
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close