Flota militară rusă are de suferit de pe urma incendiilor cu care se confruntă ţara. Preşedintele Dmitri Medvedev şi-a întrerupt concediul pentru a destitui câţiva înalţi comandanţi, după ce o bază militară de lângă Moscova a fost distrusă de flăcări. Incendiile au făcut, până acum, 50 de victime. Capitala rusă a fost învăluită miercuri într-un nor gros de fum.
Moscova părea un oraş fantomă. Clădirile abia puteau fi văzute în norul de fum degajat de incendiile de la periferie, iar aerul era greu de respirat. Totul, pe o căldură sufocantă.
Autorităţile le-au recomandat oamenilor să rămână cât mai mult în case, cu geamurile închise. Dar incendiile au urmări mult mai grave. Aproximativ 670.000 de hectare de vegetaţie au fost pârjolite. Centrul nuclear de la Sarov, unde sunt realizate şi bombe atomice, a fost evacuat pentru că este ameninţat direct de flăcări. Iar o bază a aviaţiei marinei militare a fost distrusă de incendii.
Preşedintele Medvedev i-a sancţionat cu mustrări pe comandantul marinei militare şi pe adjuncţii săi şi a demis mai mulţi ofiţeri din comandament.
"Ceea ce s-a întâmplat arată că ofiţerii nu şi-au îndeplinit îndatoririle. A fost vorba de neglijenţă criminală, deoarece focul, care s-a propagat destul de lent, nu a putut fi localizat. Şi nu este clar unde se aflau comandanţii bazei în acel moment", a declarat Medvedev.
Preşedintele rus a cerut guvernului să ia măsuri urgente pentru protejarea instalaţiilor strategice ale ţării. La rândul său, premierul Vladimir Putin s-a întâlnit cu pompierii din regiunea Voronej, una din cele mai grav afectate de incendii. Criticii spun că Putin însuşi poartă o parte de răspundere pentru actuala catastrofă. În 2006, sub preşedinţia sa, Kremlinul a promovat un nou cod forestier care a slăbit considerabil mijloacele de apărare a pădurilor contra incendiilor.
Antena 3