Antena 3 CNN Externe Oficialii români invitaţi la Zilele Chişinăului au fost întorşi de la graniţă

Oficialii români invitaţi la Zilele Chişinăului au fost întorşi de la graniţă

Oficialii români invitaţi la Zilele Chişinăului au fost întorşi de la graniţă
12 Oct 2007   •   21:20

Preşedintele Traian Băsescu a fost invitat de primarul Chişinăului să participe, duminică, la sărbătoarea oraşului. Iniţial preşedintele a acceptat invitaţia, dar ulterior, invocând programul încărcat, Băsescu transmis că nu poate participa la festivităţi. Refuzul preşedintelui României se pare că l-ar fi deranjat pe şeful statului moldovean Vladimir Voronin.

7 alte delegaţii româneşti ar fi trebuit să participe la sărbătoarea oraşului Chişinău, dar acestora nu le-a fost permisă trecerea frontierei româno-moldovene. Conform declaraţiei pe care primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a făcut-o pentru Antena 3 grănicerii nu permit intrarea pe teritoriul moldovean a oficialilor români fără a da nici un fel de explicaţii în acest sens.

Dorin Chirtoacă a precizat că delegaţiile din Turcia şi Ucraina nu au întâmpinat nici un fel de dificultăţi la intrarea în Moldova şi apreciază gestul autorităţilor moldovene ca fiind unul politic. El este de părere că este vorba de o ?răbufnire a guvernării comuniste? din Republica Moldova şi de o încălcare a drepturilor omului. Dorin Chirtoacă a încercat să contacteze guvernul şi preşedenţia de la Chişinău dar nu a primit nici un răspuns.

Şeful Poliţiei de Frontieră Vaslui, comisarul şef Niţă Calancea, a subliniat că delegaţiile române puteau trece în Moldova fără să aibă nevoie de invitaţii oficiale. În virtutea acordurilor de trecere a frontierei moldo-române, cetăţenii români au nevoie doar de paşaport, ca să intre în Moldova.

Şeful biroului de la vama moldovenească Leuşeni, Vasile Mazureac, a declarat pentru Mediafax că vama nu are nici o legătură cu acest incident, precizând că interdicţia a fost aplicată de către grăniceri.

Preşedintele României, Traian Băsescu a catalogat situaţia ca fiind ?inadmisibilă? şi a precizat că va face o declaraţie oficială pe acest subiect în cursul zilei de sâmbătă. Tot sâmbătă este programată şi o întâlnire între reprezentanţii poliţiei de frontieră din ţara noastră şi cei din Republica Moldova pentru a discuta despre ce s-a întâmplat. Potrivit unor surse din Ministerul de Interne, dacă această întâlnire nu va clarifica situaţia, România va trimite o scrisoare oficială autorităţilor de la Chişinău pentru a cere lămuriri.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close