Antena 3 CNN Externe Oficialii din Rusia nu mai au voie să deţină conturi bancare în străinătate

Oficialii din Rusia nu mai au voie să deţină conturi bancare în străinătate

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 23:53 20 Aug 2013 Modificat la 23:53 20 Aug 2013
Oficialii din Rusia nu mai au voie să deţină conturi bancare în străinătate
Foto: Intact Images/EPA
Oficialii de rang înalt din Rusia - precum parlamentari, judecători şi şefi ai companiilor de stat, dar şi soţiile şi copiii minori ai acestora - nu mai au voie să deţină conturi bancare sau instrumente financiare în străinătate, relatează RIA Novosti, potrivit Mediafax.
 
Legea, iniţiată de Kremlin pentru a "naţionaliza elita" şi a combate corupţia, prevedea iniţial interzicerea oricăror active în străinătate, dar ulterior a fost modificată astfel încât să permită deţinerea de proprietăţi imobiliare în afara Rusiei.
 
Reglementarea a intrat în vigoare la începutul lunii mai, dar oficialii au avut la dispoziţie trei luni să scape de activele respective sau să demisioneze.
 
Singura pedeapsă în cazul încălcării acestei legi este că oficialii respectivi îşi pierd posturile.
 
"Numai parlamentarii şi oficialii retardaţi vor fi împiedicaţi de această lege", a scris Dmitri Gudkov, membru în Camera inferioară a Parlamentului, pe blogul său personal.
 
Gudkov, membru al partidului de stânga Rusia Dreaptă, a menţionat pe blog mai multe căi de a ocoli interdicţia, cum ar fi prin intermediul unor fonduri sau companii-paravan offshore, sau prin înregistrarea deţinerilor pe numele unor rude mai îndepărtate.
 
Legea se aplică parlamentarilor, membrilor Guvernului, guvernatorilor regiunilor, primarilor, procurorului general şi preşedintelui ţării şi şefilor companiilor de stat.
 
Mai mulţi senatori din Camera superioară a Parlamentului (Consiliul Federaţiei) au preferat să demisioneze. Serviciul de presă al Camerei inferioare (Duma) a anunţat însă că niciun deputat nu a demisionat din acest motiv.
 
Potrivit unor informaţii anterioare, nouă din 166 de senatori, între care Nikolai Olşanski, care figurează în topul Forbes al celor mai bogaţi ruşi, şi circa 15 din 450 de deputaţi au scăpat de activele din străinătate.
 
Miliardarul Roman Abramovici a demisionat din Parlamentul regiunii Ciukotka, iar Anatoli Ciubais, şeful companiei de nanotehnologie Rusnano, deţinută de stat, şi-a transferat toţi banii din străinătate într-o bancă din Rusia.
 
Oficialii şi parlamentarii ruşi sunt obligaţi prin lege să îşi declare averile, dar nu şi provenienţa lor, fapt considerat drept un mare minus, de către activiştii anti-corupţie.
 
Rusia se află pe locul 133 din 174 de ţări în indicele privind percepţia corupţiei, calculat de Transparency International.

Citeşte şi Unde îşi ascund averile bogaţii Rusiei. Practica a stârnit furia preşedintelui Putin

 

×
Etichete: Rusia
x close