Ministrul belgian al Economiei, Johan Vande Lanotte, şi cel al Muncii, Monica De Coninck, au decis să depună plângere împotriva autorităţilor germane la Comisia Europeană (CE), în baza unor mărturii ale muncitorilor, sindicatelor şi miniştrilor regionali germani.
"Vom scrie CE pentru a-i cere să pună capăt acestor practici. Nu căutăm confruntarea cu altă ţară, ci este vorba despre a denunţa practici scandaloase", au anunţat Vande Lanotte şi De Coninck, citaţi de Le Soir.
Oficialii au luat această hotărâre în urma unor acuzaţii formulate de actori din industria cărnii din Belgia.
"Multe dintre aceste întreprinderi au început să se restructureze sau să se delocalizeze către Germania, deoarece nu mai reuşesc să facă faţă acestei concurenţe. Una dintre ele nu mai efectuează tranşarea cărnii în Belgia, ci taie carcasele în patru şi le trimite în Germania. Acolo, muncitori cu salarii foarte mici se ocupă de tranşare şi este mult mai rentabil. Aceste practici sunt inadmisibile", a declarat unul dintre miniştri.
Statul german respectă directivele europene, acceptând detaşarea muncitorilor din Europa de Est, dar există numeroase fraude ce au ca rezultat faptul că mii de muncitori lucrează în această ţară în condiţii deplorabile prin intermediul unor societăţi fictive, arată Le Soir.
În anumite sectoare, ca cel al cărnii, dar şi în horticultură, cultivarea legumelor şi prelucrarea lemnului, în Germania nu există salariu minim. "Atunci, totul este permis. Nu este încălcată legea, pentru că nu există una", denunţă Vande Lanotte.
Mai multe mărturii înregistrate luni în Saxonia Inferioară confirmă afirmaţiile ministrului. Aceste practici încep, de altfel, să fie dur criticate de către populaţia germană. Dezbaterea a luat amploare în urmă cu câteva luni, după ce un preot a denunţat condiţiile de viaţă deplorabile ale muncitorilor din veniţi din estul Europei la Hanovra, iar televiziunea germană a realizat un reportaj care a şocat Germania.
"Am văzut persoane care trăiau opt într-o cameră. Chiria este exorbitantă raportat la salariu, iar condiţiile sanitare sunt deplorabile", a declarat pastroul Peter Kossen pentru Le Soir. După izbucnirea scandalului, firmele i-au mutat pe muncitori într-o cazarmă în care presa şi pastorul nu au acces, a declarat acesta.
Oficialii germani spun că sunt neputincioşi şi că "problema există de patru ani şi ia proporţii enorme".