Într-un interviu acordat EUobserver, Gilles de Kerchove a precizat că ancheta privind incidentul din 18 iulie 2012 se va încheia cel mai probabil luna viitoare, iar atunci vor fi cunoscute mai multe amănunte.
„În primul rând, trebuie să găsim dovezi puternice că cei care au comis atentatul de la Burgas sunt din aripa militară a Hezbollah. Aceasta este o condiţie importantă, chiar şi din punct de vedere legal, dar apoi, ca întotdeauna când este vorba despre procesul de listare, va trebui să ne întrebăm: «Este acesta lucrul pe care trebuie să-l facem?»”, a spus De Kerchove.
Oficialii americani şi cei israelieni au solicitat Uniunii Europene să plaseze Hezbollah pe lista neagră a organizaţiilor teroriste la puţin timp după atentatul de la Burgas, însă cererea a fost respinsă.
„Nu există consens pentru a plasa Hezbollah pe lista organizaţiilor teroriste”, a declarat ministrul cipriot de Externe, Erato Kozakou-Marcoullis, în luna iulie, într-o perioadă în care Cipru deţinea preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
În urmă cu câteva zile, un ziar arab din Londra, Al Hayat, citând o sursă din cadrul UE, a scris că ancheta privind atentatul din luna iulie va ajunge la concluzia că Hezbollah s-a aflat în spatele acţiunii.
Totuşi, ministerul de Interne din Bulgaria a negat acest zvon. „Până la închiderea cazului, nu putem spune cu exactitate cine este implicat”, a precizat Vania Valkova, purtătoarea de cuvând a ministerului.
„Până când Bulgaria va prezenta concluziile anchetei, este dificil de spus ce se va întâmpla. Felul în care va fi scris raportul ar putea fi foarte important. S-ar putea să avem mulţi de «dacă» sau raportul ar putea conţine elemente concrete. Nu trebuie să uităm că Hezbollah joacă un rol foarte important în politica din Liban”, a declarat un diplomat al Uniunii.
Gilles de Kerchove a completat: „Nu există o listare automată doar pentru că un grup se află în spatele unui atac terorist. Nu este vorba doar de partea legală care trebuie luată în considerare, ci şi de o evaluare politică a contextului şi a momentului”.
de Kerchove a oferit exemplul Statelor Unite, care, în trecut, nu au plasat grupul extremist nigerian Boko Haram pe lista neagră pentru a evita să-i ofere recunoaştere internaţională.
Vladimir Chukov, profesor de studii arabe la Universitatea din Sofia, consideră că politicienii Hezbollah s-ar putea retrage din coaliţia care conduce în Liban, în cazul în care gruparea va ajunge pe lista neagră.
„Asta ar însemna sfârşitul guvernului libanez, destabilizarea Libanului şi a întregii regiuni”, a explicat Chukov, care a adăugat că problema reprezintă un „teritoriu nefamiliar” pentru Bulgaria şi priveşte mai mult politica extrenă a UE.