Un oficial nord-coreean care participă la acest program a afirmat, sub protecţia anonimatului, că Phenianul intenţionează să dezvolte o rachetă mai puternică decât Unha-3, cea care a explodat vineri, la două minute de la decolare.
"Cercetătorii şi inginerii (nord-coreeni) nu vor renunţa niciodată" în pofida eşecului lor, a susţinut Choson Sinbo.
Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a avertizat luni în legătură cu posibilitatea unei înarmări care ar putea ruina regimul comunist, afectat de o lipsă puternică de alimente.
"Coreea de Nord îşi poate imagina că ar putea ameninţa lumea şi promova unitatea sa internă datorită armelor nucleare şi rachetelor, în timp ce în realitate trebuie să treacă de alte pericole mult mai mari", a declarat Lee Myung-bak.
"Am văzut clar cum Uniunea Sovietică s-a prăbuşit începând înarmarea" a mai declarat acesta.
Phenianul a eşuat vineri lansarea unei rachete pentru a pune pe orbită a unui satelit civil de observare terestră.
Acest fiasco a costat regimul comunist aproximativ 850 de milioane de dolari (652 milioane de euro), cu care putea cumpăra 2,5 milioane de tone de grâu hrănind timp de şase ani cei aproximativ şase milioane de nord-coreeni aflaţi în dificultate, a susţinut şeful statului sud-coreean.
Coreea de Nord a fost afectată de foamete în anii '90, perioadă în care sute de mii de oameni au murit.
Occidentalii şi aliaţii lor asiatici, Japonia şi Coreea de Sud, acuză Phenianul că deţine bombe nucleare şi că a făcut câteva teste atomice pentru a face mai multe bombe atomice în miniatură pe care apoi să le ataşeze pe rachete.