„Înţeleg că România vrea să semneze un acord privilegiat cu Statele Unite pentru a-şi garanta propria apărare. Personal, cred că acest sistem de apărare nu serveşte securităţii noastre. Toţi tehnicienii ştiu că la un atac cu rachetă, acest sistem lasă să treacă trei sferturi din rachetele respective. Un asemenea sistem ai zice că atrage la un act de agresiune”, a declarat Boucheron.
„Ceea ce contează nu este sistemul de apărare antirachetă, ci capacitatea de a reacţiona, de a răspunde”, a subliniat oficialul.
Boucheron a atras atenţia că există şi probleme financiare iar banii ar trebui cheltuiţi pe sisteme de arme utile. „Într-un moment în care bugetele noastre sunt foarte, foarte strânse în ceea ce priveşte nivelul financiar ar trebui să cheltuim banii pe alte sisteme de arme care să fie mai utile într-un război asimetric, care este o posibilitate astăzi. Părerea mea personală este că acest sistem antirachetă este ineficient din punct de vedere militar. Există alte sisteme mai eficace, mai eficiente şi mai relevante în domeniul militar”, a adăugat oficialul.
În replică, secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, a declarat că sistemul de părare nu poate fi transformat din defensiv în ofensiv şi că răspunde la riscuri reale dar permite şi o reacţie corespunzătoare, atât din punct de vedere politic, cât şi tehnic.