Costul ieşirii Greciei din zona euro ar fi greu de controlat şi ar depăşi probabil suma de 1.000 de miliarde de euro estimată anterior de Institutul pentru Finanţe Internaţionale (IFI), a declarat directorul general al asociaţiei bancare, Charles Dallara, transmite Bloomberg.
"Estimarea IFI de la începutul acestui an este probabil un pic rămasă în urmă. Cei care cred că Europa şi în termeni mai largi economia mondială sunt pregătite pentru un exit al Greciei ar trebui să se mai gândească", a afirmat Dallara într-un interviu la Roma.
Expunerea Băncii Centrale Europene (BCE) la datoriile Greciei este de peste două ori mai mare decât capitalul instituţiei, a spus Dallara, care a reprezentat băncile în negocierile cu guvernul elen pentru restructurarea datoriilor.
El prognozează, în consecinţă, că BCE va fi incapabilă să furnizeze lichidităţi şi să stabilizeze sectorul financiar al zonei euro.
"BCE va fi insolventă, dacă Grecia va ieşi din zona euro. Europa va trebui în primul rând să recapitalizeze banca centrală", a arătat şeful IFI.
Temerile legate de criza din Europa au şters practic circa 4.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor tranzacţionate la nivel mondial, în condiţiile în care politicienii continuă să se contrazică pe tema stabilizării zonei euro şi limitarea contagiunii regionale.
Preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a declarat sâmbătă că planificarea unor măsuri de protecţie în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro "nu reprezintă o prioritate", în timp ce un analist al Morgan Stanley consideră că există o probabilitate de 1 la 3 ca Grecia să se retragă din uniunea monetară.