Antena 3 CNN Externe Odessa face primul pas spre autonomie. Autorităţile locale au creat Rada Populară Basarabeană

Odessa face primul pas spre autonomie. Autorităţile locale au creat Rada Populară Basarabeană

1.jpg
07 Apr 2015   •   16:48

În regiunea Odessa a apărut "un organ reprezentativ pentru protejarea intereselor comunităţilor naţionale ale Basarabiei". Decizia de fondare a structurii a fost luată ieri la Odessa, în cadrul şedinţei de fondare a Radei Populare Basarabene (RPB), transmite Infotag cu referire la presa locală.

La şedinţă au participat circa 100 de delegaţi – reprezentanţi ai şapte comunităţi-cheie – moldovenească, bulgară, găgăuză, rusă, ucraineană, rromă şi poloneză, inclusiv deputaţi ai consiliilor locale, activişti şi jurnalişti.

În calitate de oaspeţi străini, la şedinţă au fost prezenţi liderul Partidului "Patrioţii Moldovei", Mihail Garbuz, liderul aripii tinere a partidului "Ataka", Svetoslav Proinov (Bulgaria).

Preşedinte al Radei a fost ales preşedintele Uniunii Transnistrenilor din Ucraina, Dmitri Zatuliveter, care a spus că RPB îşi vede misiunea în faptul ca Basarabia să obţină "statut de autonomie cultural-naţională".

"Popoarele noastre trebuie să fie demn prezentate în viaţa politică şi economică a Ucrainei, comunităţile noastre trebuie să influenţeze deciziile ce vizează regiunea noastră", a spus el.

La finalul şedinţei delegaţii au adoptat "Manifestul Radei Populare Basarabene" în care se menţionează: "Noi suntem patrioţii ţării noastre şi de noi depinde viitorul. Rada Populară este noua formă de autoorganizare a basarabenilor. Vocea noastră va fi auzită de toţi. Acţiunile noastre vor fi apreciate de oameni şi istorici. Fiecare zi a RPB va fi o zi de lupte şi realizări".

×
Subiecte în articol: Transnistria
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close