Centrul Științific și Tehnic pentru Siguranța Nucleară și Radiațională a raportat că invadatorii ruși ai centralei de la Cernobîl se confruntă cu o expunere severă la radiații. Însă, centrala este bine protejată.
Obiectele cu deșeuri radioactive au o protecție foarte bună împotriva amenințărilor și este extrem de greu de străbătut. Chiar și în cazul unui accident grav, consecințele nu se vor extinde dincolo de zona de excludere. În același timp, invadatorii stației înșiși suferă deja de expunere.
„La absurdul situației se adaugă și faptul că ”invadatorii” nu par să-și dea seama că ei înșiși sunt grupul critic care este cel mai iradiat. După ce au ridicat un strat de sol contaminat și praf cu echipamente grele, trecând prin rute interzise, au dus la o deteriorare a situației radiațiilor în zona de excludere”, spun experții.
Armata rusă nu cunoaște măsurile de siguranță atunci când lucrează într-o zonă contaminată radioactiv. Aceștia experimentează radiații puternice, care le vor afecta sănătatea în viitor.
„Ignoranța și neînțelegerea pericolelor, nerespectarea regulilor, acordurilor și convențiilor duc adesea la sinucideri”, au concluzionat oamenii de știință.
Trupele ruse au capturat centrala nucleară de la Cernobîl pe 24 februarie.
În timpul luptelor pentru protecţia zonei de la Cernobîl, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că "armata ucraineană îşi dă viaţa pentru ca tragedia de la 1986 să nu se mai repete. Este o declaraţie de război pentru toată Europa.