Antena 3 CNN Externe Oceanul Pacific. Cutremur de 8 grade

Oceanul Pacific. Cutremur de 8 grade

Oceanul Pacific. Cutremur de 8 grade
02 Apr 2007   •   08:29

Cel puţin 15 morţi şi zeci de dispăruţi ? acesta este bilanţul provizoriu al celor două cutremure care au lovit Insulele Solomon, din Pacificul de Sud, şi care au provocat un tsunami. Valuri înalte de 5 metri au lovit arhipelagul şi au distrus câteva sate din zona de coastă. Alerta de tsunami, lansată pentru nord-estul Australiei, Indonezia, Papua Noua Guinee şi alte câteva insule din Pacific, a fost ridicată.

Primul seism a avut o magnitudine de 8 grade pe scara Richter şi s-a produs în largul coastelor de vest ale arhipelagului, la o adâncime de 10 kilometri. Câteva minute mai târziu, în aceeaşi zonă, s-a produs şi al doilea cutremur, de 6,7 grade. Valurile tsunami au lovit Insulele Solomn după câteva ore. Autorităţile au anunţat că, în zona de coastă, câteva sate au fost grav afectate. Zeci de oameni sunt daţi dispăruţi, comunicaţiile telefonice şi alimentarea cu energie electrică au fost întrerupte iar numeroase case s-au prăbuşit. Autorităţile nu au încă date privind valoarea totală a distrugerilor.

În zonele îndepărtate ale provinciei Gizo a fost trimisă o navă de recunoaştere. În capitala arhipelagului, Honiara, aflată la 300 de kilometri de hipocentru, cutremurul a provocat panică. În mai puţin de o oră, însă, situaţia a revenit la normal. Alerta de tsunami a fost transmisă la radio, dar nu a fost însoţită de niciun ordin de evacuare. Timp de câteva ore, alerta a fost în vigoare şi pentru Australia, Indonezia, Papua-Noua Guinee, Vanuatu şi alte câteva însule din Oceanul Pacific. În Australia, câteva plaje din Sydney au rămas închise, ca măsură de precauţie, chiar şi după ridicarea alertei.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close