Antena 3 CNN Externe Oceanele Pacific şi Atlantic, legate de un pasaj arctic

Oceanele Pacific şi Atlantic, legate de un pasaj arctic

Oceanele Pacific şi Atlantic, legate de un pasaj arctic
23 Aug 2007   •   14:22

Legătura între Oceanele Atlantic şi Pacific se va putea face, în următorii 10 ani, şi prin Pasajul de american de Nord-Vest, închis timp de secole navigaţiei. Specialişltii spun că fenomenul este posibil graţie încălzirii globale. Topirea gheţarilor va permite navelor să navigheze fără probleme în locuri până acum inaccesibile.

Cercetătorii susţin că au descoperit schimbări dramatice în peisajul arctic, în ultimele decenii. Valabil şi pentru Pasajul de Nord-Vest, care face legătura cu Arcticul, de-a lungul coastelor de nord ale Americii, pe lângă arhipelagul canadian. Pasajul, care leagă Atlanticul de Pacific, a fost până acum inaccesibil. Navigaţia vaselor a fost imposibilă din cauza gheţarilor, dar situaţia se poate schimba în următorii 10 ani.

Centrul specializat de Măsurare a Gheţii a constatat, prin intermediul satelitului, doar 2.02 milioane de metri pătraţi de gheaţă în zona arctică, sub recordul negativ înregistrat în septembrie 2005, de 2.05 milioane de metri pătraţi. Gheaţa marină este redusă în special în partea siberiană a Arcticului, şi în Marea Beaufort, din nordul Alaskăi.

Regiunile polare au început să constituie o preocupare pentru specialiştii în climat, care se tem că încălzirea globală ar putea produce, în următorii zeci sau sute de ani, efecte devastatoare.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close