Antena 3 CNN Externe OCDE: Datoriile ţărilor dezvoltate vor depăşi în 2014 un record atins după Al Doilea Război Mondial

OCDE: Datoriile ţărilor dezvoltate vor depăşi în 2014 un record atins după Al Doilea Război Mondial

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 19:03 28 Mar 2014 Modificat la 19:03 28 Mar 2014
OCDE: Datoriile ţărilor dezvoltate vor depăşi în 2014 un record atins după Al Doilea Război Mondial
Foto: econintersect.com
Datoriile cumulate ale celor mai dezvoltate state ale lumii vor depăşi în acest an un nivel-record înregistrat la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, sporind presiunile asupra guvernelor care rostogolesc datoriile acumulate în perioada crizei, a avertizat, vineri, OCDE.
 
Astfel, datoria publică brută a statelor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pentru care sunt disponibile date referitoare la obligaţiile financiare pe termen lung va depăşi nivelul de după război, de 116% din PIB, urmând să ajungă la 117%, informează Reuters, potrivit Mediafax.
 
Cei 34 de membri ai OCDE includ ţări bogate, precum SUA şi state europene. Unele state emergente, cum ar fi Mexic şi Turcia, fac parte din OCDE, dar nu şi ţări în dezvoltare mai mari, precum China şi India.
 
În afară de faptul că nivelul datoriilor este ridicat, o mare parte din acestea ajung la maturitate în următorii trei ani, respectiv 30% din datoriile pe termen lung trebuie să fie refinanţate până la sfârşitul lui 2016, se arată într-un raport anual al OCDE referitor la perspectiva împrumuturilor suverane.
 
Nivelul ridicat al refinanţărilor nu este fără precedent, dar rostogolirea datoriilor va fi complicată de incertitudinile create de retragerea măsurilor de stimulare de către Rezerva Federală (Fed) americană, a arătat Hans Blommestein, director pentru domeniul managementului datoriilor publice la OCDE.
 
"Dacă trebuie să ieşi pe piaţă pentru refinanţări, este o provocare. Nu este imposibil, dar nu este simplu", a spus Bloomestein.
 
Luând în calcul şi rostogolirile, necesarul cumulat de împrumut al guvernelor din OCDE va scădea uşor în acest an, la 10.600 miliarde de dolari, faţă de 10.800 de miliarde de dolari în 2013.
 
Japonia va fi cel mai mare emitent de obligaţiuni în acest an, guvernul urmând să împrumute echivalentul a 64,7% din producţia naţională. Necesarul de împrumut al Japoniei va reprezenta până la 35% din totalul de la nivelul OCDE.

×
Etichete: datorii
x close