Guvernele occidentale ar putea începe să creioneze noi sancţiuni contra Iranului, în câteva săptămâni, ca replică la planurile sale pentru a construi 10 noi fabrici nucleare.
Marea Britanie a anunţat că ar putea schiţa propuneri pentru noi sancţiuni până la finele anului. Un purtător de cuvânt al premierului Gordon Brown arăta că Iran rămâne în criză de timp pentru negocieri.
De asemenea, ministerul german de Externe, Guido Westerwelle, a precizat că sunt posibile noi măsuri. "Dacă Iran respinge mâna întinsă, atunci se poate aştepta la sancţiuni mai dure" .
Ministerul francez pentru relaţii externe Bernard Kouchner a calificat ameninţarea Iranului ca fiind "ridicolă" şi "copilărească" în timp ce ministrul apărării Herve Morin crede că lumea ar trebui să se îndrepte spre noi sancţiuni economice contra Iranului.
Orice inţiativă de impunere a sancţiunilor trebuie să fie susţinute de China şi Rusia, parteneri apropiaţi ai Iranului. China nu a răspuns la anunţul Iranului, în timp ce ministrul rus al Energiei arăta că Moscova se opune escaladării scandalului nuclear al Iranului.
Politicienii iranieni pe de altă parte şi-au continuat acţiunile de sfidare, cerând retragerea Iranului din tratatul de non-proliferarea nucleară- NPT.
Acordul garantează că ţările semnatare nu vor dezvolta arme nucleare şi vor permite inspecţia internaţională a instalaţiilor civile.
Ari Larijani, preşedintele Parlamentului, declara că guvernele occidentale a făcut tratatul "inutil" prin folosirea acestuia ca armă contra Iranului. Totuşi, el a menţionat că încă există posiblitatea unei rezolvări diplomatice a ciocnirilor cu Occidentul.
Antena3.ro