Antena 3 CNN Externe Observatorii OSCE, BLOCAŢI de către persoane înarmate la intrarea în Crimeea

Observatorii OSCE, BLOCAŢI de către persoane înarmate la intrarea în Crimeea

1 minut de citit Publicat la 16:26 06 Mar 2014 Modificat la 16:26 06 Mar 2014
Observatorii OSCE, BLOCAŢI de către persoane înarmate la intrarea în Crimeea
Foto: thenews.pl
Cei aproximativ 40 de observatori OSCE care au venit în Ucraina, la solicitarea noii puteri, au fost împiedicaţi să pătrundă pe teritoriul Crimeei de către persoane înarmate, a declarat o sursă diplomatică occidentală pentru AFP.
   
"Au fost împiedicaţi să pătrundă (în Crimeea) de către două grupuri de persoane înarmate, foarte profesioniste", a declarat sursa citată, precizând că observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt blocaţi, începând de la ora locală 13.00 (13.00, ora României), la un baraj instalat pe un drum de acces către această regiune din sudul Ucrainei aflate de la 28 februarie sub controlul forţelor ruse.
   
"Sunt blocaţi, dar nu se întorc din drum"
, a subliniat această sursă.
   
Cei 40 de observatori, militari neînarmaţi provenind din 21 de state membre OSCE, răspundeau unei cereri formulate de către Ucraina, iar misiunea lor în Crimeea este prevăzută până la 12 martie.
  
"Sunt observatori militari, dat sunt neînarmaţi. Nu merg acolo în calitate de militari", a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a OSCE. Ei intervin în cadrul Documentului de la Viena, adoptat în 1990 şi revizuit ultima dată în 2011. Articolul III al textului este activat pentru prima dată în această misiune.
   
Documentul de la Viena încurajează state membre OSCE să invite alte state membre să participe la observarea anumitor activităţi militare sau să accepte până la trei inspecţii în instalaţiile lor militare pe an, părţile cele mai sensibile fiind excluse.
   
Acesta prevede totodată consultări şi cooperări "în cazul unor activităţi militare neobişnuite sau tensiuni sporite". El permite statelor să primească misiuni militare "cu scopul de a disipa îngrijorări", potrivit documentului, ratificat de către cele 57 de state membre ale OSCE.
   
Emisarul Special ONU în Crimeea Robert Serry a fost nevoit să-şi întrerupă misiunea, după ce a fost ameninţat de către persoane înarmate, la Simferopol. Potrivit ONU, Serry urmează să revină la Kiev.
   
Crimeea, o peninsulă rusofonă din sudul fostei republici sovietice, este controlată de facto, începând de la 28 februarie, de către militari înarmaţi care poartă uniforme fără însemne, identificaţi de către populaţie şi jurnalişti ca făcând parte din forţele ruse.
   
Moscova dezminte că este implicată în Ucraina şi afirmă că este vorba despre "grupuri de autoapărare" organizate de către populaţii majoritar ruse, care se simt ameninţate de către noile autorităţi proeuropene de la Kiev.

×
x close