De asemenea, Lituania, Polonia şi România şi-au exprimat îngrijorarea în cadrul reuniunii, cu privire la influenţa pe care o are Belgradul asupra Serbiei, şi la maltratarea din partea Serbiei asupra minorităţii române.
Un diplomat al UE a declarat că remarcile negative sunt prezente deoarece toate ţările din Uniunea Europeană vor să aibă propriile opinii asupra acestui moment "istoric" şi vor să crească şi presiunea pentru reformă.
"Sunt sigur că vom ajunge la o concluzie favorabilă pentru toată lumea" a declarat un diplomat al uneia dintre cele trei ţări. "Noi nu vrem să blocăm Serbia, vrem ca totul să fie foarte bine monitorizat de către Comisia Europeană" a declarat un altul.
În ceea ce priveşte procesul, în cazul în care miniştrii de Externe ai UE vor aproba mişcarea, Serbia se va califica pentru pre-accesarea banilor Uniunii Europene, şi va primi undă verde pentru a deschide negocierile de aderare.
Serbia are probleme mari cu corupţia şi reforma sistemului judiciar. Dar cea mai mare problemă este viitorul statut al sârbilor din Kosovo, care resping complet să fie controlaţi la nivel central de către autorităţile albaneze din Kosovo.
Comisia Europeană va produce în scurt timp un studiu de fezabilitate cu privire la modul în care UE poate semna pacte juridice cu Kosovo, în ciuda faptului că cinci ţări din UE nu vor să îl recunoască.