Printre membrii cei mai eminenţi ai echipei Obama care şi-au anunţat plecarea se află Hillary Clinton, care a condus patru ani diplomaţia primei puteri mondiale.
Departamentul de Stat a repetat miercuri că Hillary Clinton - al cărei soţ, fostul preşedinte Bill Clinton, a făcut campanie fără reţinere în vederea realegerii lui Obama - va pleca după a doua învestire a liderului democrat, la 20 ianuarie 2013.
În contextul în care la Washington circulă intens zvonul unei candidaturi la alegerile prezidenţiale din 2016, Clinton, în vârstă de 65 de ani, a dat asigurări în mai multe rânduri că va părăsi politica. Numele fostului candidat la preşedinţie în 2004, senatorul John Kerry, şi al ambasadoarei la ONU Susan Rice sunt citate între posibilii ei succesori.
Secretarul Apărării Leon Panetta doreşte şi el să se retragă. În vârstă de 74 de ani, el conduce Pentagonul din vara lui 2011, după ce a condus Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) la începutul primului mandat al lui Obama.
El ar putea, totuşi, să mai rămână o vreme în funcţie, pentru a gestiona problemele bugetare, la începutul lui 2013. Între posibilii săi înlocuitori figurează fostul număr trei de la Pentagon Michele Flournoy, care ar putea deveni prima femeie care obţine acest post. Un alt candidat potenţial este Ash Carter, actualul număr doi şi specialist în probleme bugetare.
Numele înlocuitorului secretarului Trezoreriei Timothy Geithner va avea, astfel, o importanţă deosebită, după patru ani marcaţi de criza economică şi de negocieri acerbe cu Congresul în 2011, când Statele Unite s-au regăsit pe marginea prăpastiei incapacităţii de plată.
Secretarul general al Casei Albe Jack Law, un bun cunoscător al problemelor bugetare şi parlamentare, ar putea să fie cel ales să îi succeadă. Numele lui Erskine Bowles, care a fost pentru o perioadă de timp şeful administraţiei lui Bill Clinton şi copreşedinte al unei Comisii create de către Obama pentru a lupta împotriva deficitului, este de asemenea citat ca posibil succesor.