Antena 3 CNN Externe Obama va continua proiectul scutului antirachetă

Obama va continua proiectul scutului antirachetă

1 minut de citit Publicat la 09:51 06 Apr 2009 Modificat la 09:51 06 Apr 2009
Obama va continua proiectul scutului antirachetă
Preşedintele american, Barack Obama, a promis că va continua proiectul scutului antirachetă, care prevede instalarea unor elemente în Cehia şi Polonia.

Rusia se opune ferm proiectului scutului american antirachetă, pe care îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa naţională.

Totuşi, Obama a condiţionat continuarea proiectului de "dovedirea" interesului pentru acesta şi reducerea costurilor.

Adresându-se Iranului, Obama a precizat că scutul îşi va pierde raţiunea de a fi în momentul în care Teheranul nu va mai reprezenta un risc nuclear. "Vreau să fiu clar: activitatea Iranului în domeniul nuclear şi în materie de rachete balistice constituie o ameninţare reală, nu doar pentru Statele Unite, ci şi pentru vecinii Iranului şi pentru aliaţii noştri", a declarat el într-un discurs susţinut duminică la Praga.

"Cehia şi Polonia au dat dovadă de curaj acceptând să găzduiască elemente de apărare împotriva acestor rachete. Atât timp cât ameninţarea Iranului va continua, avem intenţia de a merge înainte cu un sistem de apărare antirachetă", ale cărui costuri trebuie ţinute sub control şi al cărui interes să fie "dovedit".

Polonia şi Cehia erau îngrijorate că administraţia Obama va renunţa la acest proiect al lui George W. Bush, într-un moment în care SUA încearcă să se apropie de Rusia şi să reia dialogul cu Iranul.

Autorităţile de la Praga şi Washington au semnat în 2008 două acorduri în vederea instalării unei baze radar, care ar urma să funcţioneze împreună cu zece interceptoare amplasate în Polonia, pentru a contracara eventuale atacuri cu rachete cu rază lungă de acţiune.

Totuşi, Obama a precizat că, "dacă ameninţarea iraniană este eliminată", prin renunţarea la ambiţiile nucleare ale Teheranului, "va exista o bază mai solidă pentru securitate", iar "elementul motor al construirii sistemului de apărare antirachetă din Europa va dispărea".

Deşi a fost conceput oficial pentru a asigura apărarea în faţa tirurilor iraniene, o parte a clasei politice cehe consideră că proiectul american asigură o mai bună ancorare în Occident a celor două ţări foste comuniste, aflate în trecut sub tutela Kremlinului.

"Sper că nu vom regreta faptul că am avut încredere în Statele Unite. Polonia şi-a asumat un risc politic angajându-se" în proiectul fostei administraţii americane, a declarat, recent, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Antena3.ro

×
x close