"Ceea ce noi așteptăm este ca liderii ruși să realizeze o dată în plus că acțiunile lor în Ucraina vor avea consecințe, inclusiv slăbirea economiei ruse și creșterea izolării diplomatice'', a declarat Obama într-un discurs.
Potrivit șefului Administrației americane, ''în coordonare cu aliații (...) am dat clar de înțeles Rusiei că trebuie să înceteze fluxul de arme și de combatanți la frontieră (...) și să exercite presiuni asupra separatiștilor pentru eliberarea ostaticilor și susținerea unei încetări a focului''.
''Până în prezent, Rusia nu a luat niciuna din aceste măsuri'', a adăugat președintele american, adăugând că ''sprijinirea separatiștilor de către Rusia și încălcările suveranității Ucrainei continuă''.
Cu puțin timp înainte, Statele Unite au anunțat sancțiuni economice mai dure împotriva Rusiei, în special pentru gigantul petrolier rus Rosneft.
''Prin impunerea de sancțiuni entităților din sectoarele financiar și energetic, Trezoreria (americană) a crescut costurile izolării economice a Rusiei'', a asigurat Trezoreria SUA într-un comunicat.
Grupul Rosneft, a cărui influență a crescut de când este condus de Igor Secin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, își vede astfel potențialele sale active înghețate în SUA.
Sancțiunile interzic de asemenea întreprinderilor americane să efectueze tranzacții cu gigantul rus, care la începutul anului 2013 a devenit cel mai mare producător de petrol la nivel mondial între companiile listate la bursă, după finalizarea preluării TNK-BP.
Noua rundă de sancțiuni anunțate miercuri vizează de asemenea banca gigantului gazier rus Gazprom, Gazprombank, banca publică rusă Vneșekonombank, care îl are pe primul ministru Dmitri Medvedev în fruntea consiliului de supraveghere, potrivit comunicatului Trezoreriei SUA.
Rusia a reacționat imediat, apreciind aceste noi sancțiuni drept ''scandaloase'' și ''total inacceptabile'' și a promis să răspundă prin măsuri ''dureroase'', potrivit ministrului rus adjunct de externe Serghei Riabkov.